Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Φυλακή? Ποιά φυλακή?

Η φυλακή της Ασπτούνα στη Σουηδία δεν θυμίζει σε τίποτε εκείνα τα απάνθρωπα σωφρονιστικά ιδρύματα που βλέπουμε συνήθως στις ειδήσεις. Μοιάζει περισσότερο με ένα ήσυχο παραθεριστικό κέντρο όπου πολλοί κρατούμενοι εκτίουν το τελευταίο μέρος της ποινής τους για να ''ξαναμάθουν να ζουν''. Αυτός ο τύπος φυλακής είναι ο κανόνας στη Σουηδία, χώρα γνωστή για το φιλελεύθερο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί. Οι συνολικά 35 φύλακες στην Ασπτούνα είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη 110 κρατουμένων. Κάποιοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε έναν μήνα φυλάκισης και άλλοι σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που στην πραγματικότητα σπανίως ξεπερνά τα 15 χρόνια!

''Όλοι τους θα βγουν μια μέρα. Αυτοί που βρίσκονται εδώ δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνοι και πρέπει να ξαναμάθουν να ζουν'', δηλώνει ο διευθυντής της φυλακής Φρέντρικ Βάλιν, δείχνοντας σε έναν μικρό λόφο στην όχθη της λίμνης Άσπεν ένα ξύλινο περίπτερο όπου οι κρατούμενοι μπορούν να καθήσουν και να παίξουν σκάκι απολαμβάνοντας τη θέα.

Και παιχνιδότοπος!

Σε ένα από τα κτίρια της φυλακής έχει δημιουργηθεί ένας παιχνιδότοπος. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν γήπεδο ποδοσφαίρου και τα κελιά φιλοξενούνται σε ξύλινα σπίτια που θυμίζουν μπανγκαλόου. Ο διευθυντής της φυλακής δείχνει τα συρματοπλέγματα που περικλείουν τις εγκαταστάσεις. ''Είναι γυρισμένα προς τα έξω όχι προς τα μέσα. Δεν πιστεύουμε ότι οι κρατούμενοι θα το σκάσουν. Μπορεί όμως κάποιοι να επιχειρήσουν να μπουν μέσα για να φέρουν αλκοολούχα. Στο θέμα των ναρκωτικών και του αλκοόλ δείχνουμε μηδενική ανοχή'', εξηγεί. Περνάμε μπροστά από θερμοκήπια και μελίσσια. Το γυμναστήριο διαθέτει επίσης σάουνα και σολάριουμ!












Στη Σουηδία υπάρχουν 55 φυλακές, χωρισμένες σε έξι κατηγορίες: από την κατηγορία Α όπου υπάγονται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας έως την F, κατηγορία που περιλαμβάνει τις ανοικτές φυλακές. ''Η βασική αρχή είναι ότι όλοι κρατούμενοι πρέπει να σωφρονίζονται σε ανοικτές φυλακές εάν δεν συντρέχει διαφορετικός λόγος'', εξηγεί ο επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Και μία εξίσου παράξενη είδηση που σχετίζεται έμμεσα με την παραπάνω: Ο 40χρονος Ρουμάνος Μιρτσέα Παβέλ υπέβαλε μήνυση κατά… του Θεού (!) για ''αισχροκέρδεια" και "κατάχρηση της εμπιστοσύνης". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά ο Παβέλ - ο οποίος εκτίει ποινή 20ετούς κάθειρξης για ανθρωποκτονία - αυτή ''υποβάλλεται κατά του ονομαζόμενου Θεού, που κατοικεί στους ουρανούς και εκπροσωπείται στη Ρουμανία από την Ορθόδοξη Εκκλησία". Όλα τα λεφτά, ωστόσο, είναι η αιτιολόγηση που παρέχει ο ίδιος στη μήνυση, προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του: "Κατά τη βάπτισή μου, συνήψα ένα συμβόλαιο με τον κατηγορούμενο, προκειμένου να λυτρωθώ από το Κακό (Μουχαχα!). Έως σήμερα, ο τελευταίος δεν τίμησε αυτό το συμβόλαιο, αν και είχε λάβει από εμένα διάφορα καλά και αρκετές προσευχές''! Όπως ήταν φυσικό, η μήνυση του Παβέλ απορρίφθηκε μετά από λίγες μέρες από την εισαγγελία της πόλης Τιμισοάρα στη Ρουμανία.

Είδατε για να μην έχει ανέσεις, σάουνα και παιχνιδότοπο η φυλακή τί γίνεται? Εμ, πώς....?

2 σχόλια:

Skouliki είπε...

δεν το ηξερα ολο αυτο βασικα δεν εχω ιδεα
αυτο θα πει σωφρονισμος
βεβαια οι απολαυσεις δεν σωφρονιζουν αλλα μεγαλη κουβεντα αυτο τωρα
καλημερα

Dokimos είπε...

Skouliki exeis dikio, einai megali koubenta..
Pantws poly tha ithela na dw kamia statistiki sxetika me thn epanentaxh twn Souhdwn kratoumenwn... na doume an h saouna exei ontws apotelesmata :)