Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Leffe 9°, η εκλεπτυσμένη της οικογένειας

Καιρό δεν έχουμε να γράψουμε για καμία ποιοτική μπυρίτσα? Καθόμαστε και τις πίνουμε αλλά όλο ξεχνάμε να σας κεράσουμε κάτι... χεχε! Πάμε λοιπόν να δούμε από κοντά μία αξιόλογη Βελγίδα!

Η Leffe 9°
είναι μία βελγίδα τύπου αββαείου (abbey beer) που παρασκευάζεται από τη γνωστή Notre Dame de Leffe, μία ζυθοποιεία με ιδιαίτερη απήχηση στην Ελλάδα για τις Leffe Blonde, Leffe Brune και Leffe Radieuse, τρεις ετικέτες που μπορεί κάποιος εύκολα να βρει σε ένα μεγάλο super market και πολλοί από εσάς θα έχουν δοκιμάσει. Η ιστορική αυτή μονή, στην οποία έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα, έχει σχέση αιώνων με τη μπύρα και είναι από τα γνωστότερα και πιο εμπορευματοποιημένα ονόματα στο χώρο από το Βέλγιο. Θα σημειώσω εδώ ονομαστικά και τις υπόλοιπες ετικέτες της ζυθοποιείας της μονής για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. H Leffe λοιπόν κυκλοφορεί επίσης την πολύ καλή Leffe Triple, τη Leffe Rossa (να μη συγχέεται με τη Radieuse), τη φρουτόμπυρα Leffe Ruby, τη χριστουγεννιάτικη Leffe de Noël, τις πιο σπάνιες Leffe Tablée Ambrée και Leffe Vieille Cuvée, και φυσικά τη Leffe 9° η οποία είναι και το θέμα της σημερινής παρουσίασης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Πάνω: άποψη της εσωτερικής αυλής της μονής

Η Leffe 9° είναι μία ετικέτα που πλέον κυκλοφορεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη αλλά γενικά δεν βρίσκουμε εύκολα ακόμη και σε μαγαζιά του εξωτερικού. Δεν πρόκειται για εποχιακή μπύρα (αν και σίγουρα μιλάμε για μία μπύρα που απολαμβάνει κανείς περισσότερο το χειμώνα!), απλά μάλλον έχει περιορισμένη διάθεση εκτός Βελγίου ή δεν έχει την ίδια παραγωγή με τις γνωστότερες αδερφές της λόγω του υψηλού βαθμού περιεκτικότητας σε αλκοόλ, 9% ανα φιάλη, από όπου δανείζεται και το όνομά της. Εξαιτίας αυτού θα τη χαρακτηρίζαμε ως μία βελγίδα strong ale η οποία φυσικά φροντίζει να δικαιώσει το χαρακτηρισμό της με το παραπάνω...


Ανοίγω το μπουκαλάκι των 330ml το οποίο στολίζει η γνωστή ξεθωριασμένη κίτρινη ετικέτα της Leffe που μοιάζει με περγαμηνή και φέρει τη μακέτα της μονής σε βιτρό. Μοναδική διαφορά της με τις υπόλοιπες μπύρες της οικογένειας το σκούρο μπλε/μωβ χρώμα γύρω από την ετικέτα και το λαιμό της φιάλης.



Το χρώμα της είναι ανοιχτό κεχριμπαρένιο και συνοδεύεται από ένα λευκό αφρό που διαλύεται πολύ γρήγορα και αφήνει πίσω κατά μέρη λεπτά στρώματα προτού σβήσει τελείως μετά από λίγο.
Το άρωμά της θυμίζει αποξηραμένα φρούτα (βερύκοκο, σύκο), με λίγη μαγιά και την καραμέλα να κάνουν επίσης την εμφάνισή τους. Αντιληπτή και μία γενικότερη αίσθηση αλκοόλ στη μύτη. Γενικά, το άρωμα είναι όσο έντονο χρειάζεται για να προδιαθέτει ευχάριστα για τη συνέχεια.
Η γεύση της Leffe 9° είναι γεμάτη και συνδυάζει τα παραπάνω στοιχεία σε μία καλή ισορροπία, με την καραμέλα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να δίνει μία αρκετά γλυκιά νότα στην αρχή. Εκτός από τη μαγιά και τα ώριμα φρούτα, ξεχωρίζουμε μπαχάρια και συγκεκριμένα κολίανδρο – ειδικά αφού η μπύρα μας αρχίσει να ζεσταίνεται – και λυκίσκο στο τελείωμα που είναι πικρό.

Γεμάτο σώμα, με μέτρια ενθράκωση και μία βελούδινη αίσθηση που ικανοποιεί. Επίγευση σχετικά ξηρή, μικρής διαρκείας. Το αλκοόλ είναι αρκετά εμφανές και δημιουργεί ένα όμορφο συναίσθημα ''ζεστασιάς''.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία πολύ καλή μπύρα, αρκετά ισορροπημένη και απολαυστική, που θυμίζει πιστεύω μία πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της ξανθιάς της οικογένειας αφού έχουν κοινά στοιχεία. Δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση αλλά για την απολαμβάνετε σιγα-σιγα τώρα που έπιασαν και τα κρύα, κοιτάζοντας το χιόνι έξω από το παράθυρο...

Βαθμός: 7.5/10

4 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Εγώ πάντως βρήκα πολύ εύκολα σε ένα σούπερ μάρκετ κάτι Brune και λέω να τις δοκιμάσω σήμερα με τη συνοδεία μπόλικης τσίκνας μέρα που είναι! Έτσι για να δεις τι καλός διάκος που είμαι...

Dokimos είπε...

Xexe, poly swsto se briskw! h kastanh leffe einai poly kalh mpyra k paei me to kreas - an k gia na su pw thn alitheia mu den thn exw dokimasei pote me koyidia sxaras... :)
anamenw tsiknismena neotera!

Cybergoulion είπε...

Μην περιμένεις ενδελεχή ανάλυση, αλλά μπορώ να σου πω χωρίς καμία επιφύλαξη πλέον ότι πρόκειται για πολύ καλό συνδυασμό! Άντε και του χρόνου!
:-)

Dokimos είπε...

Ektos apo kalos diakos eisai k synephs! Wraia, xairomai poly pou thn apolauses!!
k twra pou thn emathes, mhn perasei enas xronos pali gia na th xana-dokimaseis... ppp