Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Τα νέα οικονομικά μέτρα, η Τζούλια και μία γενοκτονία

Χαμός αδελφοί μου, ένας μικρός χαμός! Τα νέα πέφτουν όλα μαζεμένα και δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε, να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε τη σημαντικότητά τους!
Στα του οίκου μας, δύο πιστεύω είναι τα κυρίαρχα θέματα:

1. Τα νέα οικονομικά μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν και έχουν προκαλέσει μία ωραιότατη αλυσίδα απεργιών και στάσεων εργασίας. Αναγκαία μεν τα μέτρα, δρακόντεια δε. Αλλά πάλι, αν είχε γίνει κάποια σταδιακή εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια (ξέρετε τώρα, έργο που υπο κανονικές συνθήκες έπρεπε κάθε κυβέρνηση να επιτελεί αντί να κοιτάει τί θα πρωτοφάει προτού χάσει την εξουσία), τώρα δεν θα μας κακοφαινόντουσαν πολλές νέες προτάσεις που ακούστηκαν και περιέχουν τις λέξεις ''μείωση'' και ''περικοπή'' (η μόνη αύξηση είναι αυτή του ΦΠΑ)! Δεν μπορείς να συνηθίσεις αμέσως από εκεί που ήσουν στο 8 να κατέβεις στο 5, κατανοητό. Βοηθά πολύ να περάσεις πρώτα από το 7 και το 6... Ωστόσο, η ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε στην τελική, μακριά από φόβους και πάθη, είναι η εξής: θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξελασπώσει κάποια στιγμή από το χάλι που έχει περιπέσει ή θα συνεχίζουμε με ξύλινη γλώσσα να υπερασπιζόμαστε τα λογής ''κεκτημένα'', ενάντια σε κάθε αντιλαικό μέτρο? Κανένα ίχνος ειρωνείας προς τον αριστερό χώρο δεν υπάρχει εδώ. Απλά και ξάστερα, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και μία πολιτική που εκ των πραγμάτων ακολουθείται σε όλο τον κόσμο, εκτός αν εμείς για ακόμη μία φορά θέλουμε να κάνουμε τα δικά μας...

2. Το dvd της πολλά υποσχόμενης (πλέον με τρανταχτές ''σαμπανιζέ'' αποδείξεις) νεαράς Τζούλιας Αλεξανδράτου η οποία πλέον ετοιμάζεται (?) για μία νέα καριέρα σε ένα πιο προσοδοφόρο χώρο από το πάλκο της τραγουδίστριας. Άλλωστε, όπως δήλωσε και η ίδια παλαιότερα, Στόχος είναι τα λεφτά! Εδώ και μέρες στο ιντερνέτι γίνεται χαλασμός σε blogs, forums και websites όπως θα έχετε δει. Και έτσι μπορεί ένας ολόκληρος λαός να αισθάνεται υπερήφανος τα μάλα που έχουμε τη δικιά μας υπερπαραγωγή με διάσημη πρωταγωνίστρια που κάνει κάτι celebrities από sex tapes του εξωτερικού να μοιάζουν εντελώς ξενερουά... Για να μην αναφερθώ στην τεράστια ευκαιρία που δίνεται για μία εκ νέου άνθηση της ελληνικής τσοντο-βιομηχανίας! Χωρίς πλάκα τώρα, κάπου διάβασα ότι τα έσοδα των πωλήσεων από τα δισκάκια της Τζούλιας που πουλήθηκαν ωσαν φρέσκο ψωμί στα περίπτερα άγγιξαν τα 4.000.000 ευρα... Pas mal du tout, έτσι? Μήπως η κυβέρνηση να μπει στο χορό για να καλύψει μερικώς το έλλειμα??!

Σε πιο σοβαρά νέα από τον παγκόσμιο χώρο, αυτό που ξεχώρισε ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία (τότε ακόμη Οθωμανική Αυτοκρατορία) στις ΗΠΑ. Με οριακή διαφορά (23 ψήφοι υπέρ και 22 ψήφοι κατά) το ψήφισμα εγκρίθηκε από το Κογκρέσο χθες, γεγονός που έκανε την Άγκυρα να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον. Η τουρκική κυβέρνηση μίλησε για διχογνωμία της ιστορικής κοινότητας σχετικά με το θέμα και παράβλεψη ιστορικών πραγματικοτήτων που οδήγησε σε λανθασμένη απόφαση, η οποία θα πλήξει όχι μόνο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά και τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας. Θυμάστε ελπίζω σε ποιά ομαλοποίηση αναφέρεται η δήλωση αυτή, στην ομαλοποίηση που προσπαθούσε να επιβάλλει η Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια με συνεχείς επιχειρήσεις εκκαθάρισης όσων Αρμενίων ανταρτών έχουν ξεμείνει στα ανατολικά της χώρας... Το θέμα πάντως έχει μεγάλες προεκτάσεις και συνδέεται φυσικά με το γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, όπως και με το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί τον νο1 σύμμαχο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Περισσότερα για το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας μπορείτε να δείτε εδώ

Όσον αφορά το συνεχιζόμενο ιστορικό debate σχετικά με το αν πρέπει ή όχι τελικά η Τουρκία να κατηγορείται για ένα έγκλημα που, όπως δηλώνει η ίδια, δεν έχει διαπράξει καθώς το 1915 σύγχρονο τουρκικό κράτος δεν υφίστατο, η ουσία βρίσκεται πιστεύουμε αλλού: όχι στο όνομα αλλά στο αν μπορούμε ιστορικά να αποδείξουμε ότι το ταχέως παρηκμάζον μόρφωμα του Μεγάλου Ασθενούς της περιόδου 1915 και έπειτα έχει ομοιότητες/διαφορές με τη νέα πολιτική οντότητα που γεννήθηκε το 1918 και οριστικοποιήθηκε το 1922 με την εκθρόνιση του σουλτάνου Μεχμέτ Στ'... Οι περισσότεροι πιστεύω φαντάζεστε την απάντηση!

UPDATE: Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα έχει και συνέχεια... διαβάστε εδώ τις ''ειλικρινείς'' προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης που διαχωρίζει τη θέση της από το ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: