Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Θέλουμε κουλουράκια και κέικ με τον καφέ μας και στη νότια Ελλάδα!


Σήμερα από τούτο εδώ το ταπεινό μετερίζι ξεκινάμε μια νέα σταυροφορία!
Όχι δεν εχει να κάνει με την απαγόρευση της άμστελ και τις χάινεκεν από τα περίπτερα.

Έχει να κάνει με τον εκπολιτισμό των καφέ της νότιας Ελλάδας. Όχι με τα 2+ ευρώ μου δεν πληρώνω μόνο το σκούρο πικροζούμι. Πληρώνω και συνοδευτικά! Όποιος πιστεύει οτι ο μαγαζάτορας δείχνει όλη του την ευγένεια πετώντας και ένα μπαγιάτικο προκάτ μπισκοτάκι κανέλλας δίπλα στο φλιτζάνι είναι μακριάαααα νυχτωμένος. Ναι αυτά τα μπισκοτάκια τα καφέ τα παίρνουν τσάμπα από τις εταιρείες που αγοράζουν τον καφέ.

Επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα απο το 2002. Τελευταία φορά πάτησα επάνω το χειμώνα. Κατευθείαν από το αεροδρόμιο για καφέ στη Μελά γιατί ήταν απλά κοντά στον προορισμό. Έλα όμως που το δικό μου στομάχι τα πρωϊνά έχει συνηθίσει και στο φαγάκι... ''-Τοστ φτιάχνεται; - Όχι αλλά αν πεινάτε θα σας βάλλω παραπάνω κέικ'' Με ρώτησε κιόλας τι γεύση προτιμώ...

Έχουν κάποια καλά χούγια εκεί πάνω που δε λένε να τα αφήσουν. Αυτά μωρέ της καλής εξυπηρέτησης. Στην πρώτη μου επίσκεψη πάλι είχα πάθει όταν σε φοιτητικό στέκι μαζί με τον καφέ είχαμε και μπολ κουλουράκια. Σε κάθε καφέ εκεί πάνω το ίδιο πράγμα.

Και ναι γενικεύω.
Γιατί και στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη ίδιες εμπειρίες έχω. Όπως και στην Πελοπόννησο και σε... νότια νησιά... ακριβώς αντίθετες. Καφετέριες τίγκα στον κόσμο σε παραδοσιακούς προορισμούς με απλησίαστες τιμές που τσιγουνεύονται τα πάντα. Εντάξει δε βάζεις τη γιαγιά να πλάσει κουλουράκια, πάρε ένα σακί από τα lidl!

Αλλά ξέχασα φταίει το κράτος...

ΥΓ κάβουρα πούλα να κάνουμε διακοπές ήσυχοι!

7 σχόλια:

Dokimos είπε...

Theloume re agyrtes fragkofwniades, theloume! Alla otan blepeis na einai pantou gemates oi kafeteries, pws na ginoun tetoies ''kosmogonikes'' allages opws h prosfora koulourakiwn?! Na kanoune mhpws boycottage sta cafe? Kanane k paliotera, xamhlwsan gia ligo oi times k meta pali ta idia..

Apla sth Salonika k to Bora exoune tsipa oi anthrwpoi, k megalyterh epixeirhmatikh eilikrineia apo tous Notious, auth nomizw einai h diafora.

Dokimos είπε...

Opoios exei proswpikes empeiries as tis moirastei

thalassaki είπε...

Καλημέρα παιδιά, δεν το συνηθίζω ν' αυτοπαινεύομαι αλλά τον καλύτερο καφέ στη νότια Ελλάδα τον έψηνα εγώ τα χρόνια που είχα επιλέξει να ζήσω λιγάκι κάτω. Σπάνια ήπια καλό καφέ σε διάφορες αθηναϊκές ή επαρχιακές καφετέριες - από φούρνο μικροκυμάτων είχαν βγει οι περισσότεροι, κι από κουλουράκια.. "θες και κουλουράκι πουλάκι μου;" Μοναδική εξαίρεση το Καφ'Έδρα στο Μαρούσι, Θησέως & Θέμιδος πίσω απ' τον ηλεκτρικό. Ειδικά βραδυνές ώρες με τα φωτάκια και τα κεράκια, τις δίπλες με μέλι και το μέτριο στο μπρίκι με κουλουράκια κανέλας και γλυκό βύσσινο σε μικρό πιατάκι. Απεπιφύλακτα :) Πολλούς χαιρετισμούς, καλή συνέχεια

Manoliscus είπε...

Ξύνετε πληγές, πάτερ άγιε.
Αν και στο φιλόξενο και δημοκρατικό Ηράκλειο υπάρχει καφετέρια που με τον καφέ σου βγάζει διπλό δίσκο έμπλεο κουλουρακίων.
(Ουτοπία, οδός Χάνδακος - το καλό να λέγεται)

PS Μεγειά το template, ένα ριφρές το χρειαζόταν η μονή.

Dokimos είπε...

@thalassaki: Kai emeis ti kanoume??! Prepei na se episkeftoume mou fainetai! Me kaimaki? Poses fouskales?! ;)))
Oso gia to kafe sto Marousi pisteuw tha analabei proswpika o Stilitis kapoia stigmh..

@Manoliscus: Mprabo sto Hrakleio loipon k thn Outopia pou dinei koulouraki sto lao! Mhpws omws einai h exairesh ston kanona? Sta Xania pali, den eidame kati analogo

stilitis είπε...

Θαλασσάκι και γλυκό βύσσινο; Κολάζεις άγιο άνθρωπο που υέλει να κάνει και διατροφή αλλά για χάρη της έρευνας θα το επισκεφτώ κα θα αφήσω το τέκνο μου τον Δόκιμο να ξερογλύφεται.

Manoliscus σου χρωστάμε. Σε μιάμισι μέρα τι να προλάβεις. Δεν είναι δικαιολογία όμως με το ζόρι πήγαμε στο Ρούντι που ήταν και δίπλα.
Νασαι καλά και κράτα τη σημαία ψηλά κάτω.

asteia είπε...

Ena baryglyko parakalw me ena ypobryxio :P