Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ιεραποστολή στη Βαρκελώνη (β' μέρος)

Ιεραποστολής συνέχεια στη Βαρκελώνη και ο σκοπός παραμένει ίδιος: να καταφέρω να δω μέσα σε 3 μέρες όλα όσα άλλοι βλέπουν σε 1 εβδομάδα...



Ξυπνάμε νωρίς τη δεύτερη μέρα στο σπίτι της καλής φίλης που μας φιλοξενούσε και απολαμβάνουμε ισπανικό πρωινό (ισπανικά αυγά, ισπανικό ψωμί, ισπανικά τυριά κ ισπανικές μαρμελάδες) συνοδεία χυμού από ισπανικά πορτοκάλια. Μετρό και βουρ για την Arc de Triomf και το διπλανό πάρκο. Ο καιρός ηλιόλουστος αλλά το κρύο του Δεκέμβρη αισθητό.

Η Αψίδα του Θριάμβου, χτισμένη με κοκκινοτουβλάκι, η οποία εγκαινιάστηκε το 19ο αιώνα για τη Διεθνή Έκθεση της Μπαρθελόνα

Το κεντρικό συντριβάνι του πάρκου Poblenou. Κόσμος που απολάμβανε τον ήλιο, δαιμονισμένα μικρά να τρέχουν παντού και πολλοί τουρίστες


Μέσα στο πάρκο, πετύχαμε τα γυρίσματα μίας ταινίας μικρού μήκους, μας ζητήθηκε αν θέλουμε να συμμετάσχουμε και φυσικά δεχτήκαμε - ναι, όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα ψώνιο! Κατόπιν, το περπάτημα συνεχίστηκε στην παραλία, περνώντας μάλιστα από τις παλιές ''ψαράδικες'' γειτονιές της πόλης. Σε πολλά σημεία της, η Μπαρθελόνα θυμίζει παλιές συνοικίες της Αθήνας, γεγονός που μας έκανε να αισθανόμαστε ιδιαίτερα οικεία.


Τα παράπονα για μεσημεριανό φαγητό είχαν ξεκινήσει από μέλη της παρέας, έτσι χωθήκαμε σε ένα εστιατόριο που μας είχε προτείνει ο σκηνοθέτης της ταινίας μικρού μήκους. Ο Δόκιμος ήξερε από πρίν τί θα παραγγείλει: μία περιποιημένη paella mixta! Ρύζι, λαχανικά (αρακάς, κολοκυθάκι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές), 2 ειδών κρεατικά (χοιρινό, κοτόπουλο), θαλασσινά (καλαμάρι, γαρίδες, καραβίδα, μύδια, γυαλιστερές), ντομάτα, ελαιόλαδο, πάπρικα, σαφράν. Ο δίσκος που βλέπετε (ονομάζεται paellera) είναι η ατομική μερίδα (!), γεγονός που με άφησε μ*λ@κ% καθώς υπάρχει φαγητό για 2-3 άτομα! Προσπάθησα σκληρά, άδειασα το πιάτο αλλά δεν κατόρθωσα να αδειάσω το δίσκο. Ίσως δεν έπρεπε να είχα παραγγείλει ορεκτικό...


Βρήκα και άλλο ισπανικό μπυρόνι να δοκιμάσω: Voll-Damm Doble Malta, μία δυνατή lager από τη Damm (που βγάζει τη γνωστή Estrella Damm). Έχει ομοιότητες με την Moritz Epidor που σας ανέφερα στο προηγούμενο ποστ (υψηλό ποσοστό αλκοόλ, καραμέλα), αν και η συνταγή της Voll-Damm είναι πιο ισορροπημένη και τα malts δένουν καλύτερα στη γεύση.

Μετά το φαγητό, βγήκαμε στα γύρω στενά για να χωνέψουμε και να ξεκινήσουμε τις απογευματινές περιηγήσεις μας στην περιοχή Gotic, το ιστορικό κέντρο. Είχε φτάσει η ώρα για τους πρώτους εκκλησιασμούς...


Πρώτη στάση η εκκλησία Santa Maria del Mar, μία βασιλική καταλανικού γοτθικού ρυθμού που χτίστηκε το 14ο αιώνα. Επιβλητική εξωτερικά, με τις θεόρατες πέτρινες κολώνες στο εσωτερικό να προσδίδουν ένα αίσθημα ευρυχωρίας και ψυχικής ανάτασης.


Το περπάτημα συνεχίστηκε σε εμπορικούς δρόμους της πόλης, γεμάτους τουρίστες μα και ντόπιους που έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. Ακούσαμε περιπλανώμενους μουσικούς, περάσαμε από όμορφες μικρές πλατείες και μπροστά από το δημαρχείο, όπου είχε στηθεί μία αναπαράσταση της φάτνης του Κυρίου.

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο La Colmena, από τα διασημότερα της πόλης. Πέρα από σφολιατοειδή, σοκολατοειδή, μπισκοτοειδή (δοκιμάστε polvorones), φλορεντίνες και λοιπά, θα βρείτε το νοστιμότατο καταλανικό γλυκό panelletes: μπαλίτσες αμυγδαλωτού καλυμμένες με καρπούς πεύκου (pine nuts). Είναι πανάκριβες αλλά αξίζει να αγοράσετε μερικές για το δρόμο.

Χωθήκαμε μέσα σε σοκάκια που θυμίζουν Μοναστηράκι, γεμάτα με μαγαζάκια, ταχυφαγεία, καφετέριες και σουβενιρ αραδιασμένα παντού. Πλέον η νύχτα έχει πέσει για τα καλά, και τα πλακόστρωτα της Μπαρθελόνα αποκτούν ένα ιδιαίτερο, σχεδόν μεσαιωνικό χαρακτήρα (λάτρεις της ιστορίας αυτής της περιόδου δείτε και αυτό).


Δεύτερη εκκλησιαστική στάση ο καθεδρικός (Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia). Πρώτα μπήκαμε στον προαύλιο χώρο του ναού. Ο φροντισμένος κήπος περιβάλλεται από πέτρινους τοίχους σχήματος Π, όπου στεγάζονται παρεκκλήσια. Υπήρχε χριστουγεννιάτικο προσκύνημα και λειτουργία, οπότε γινόταν χαμός!


Γι' αυτό το λόγο, οι πόρτες που οδηγούσαν στον κυρίως ναό ήταν κλειστές και έπρεπε να βγούμε από τον κήπο, να πάμε γύρω και να μπούμε από την κεντρική είσοδο.


Λόγω θείας λειτουργίας, η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο μέχρι ενός σημείου. Η Αγία Τράπεζα διακρίνεται μέσα από την πύλη που βλέπετε στη φωτογραφία - σημειώστε ότι οι οθόνες είχαν τοποθετηθεί για τους πιστούς που δεν βρήκαν στασίδια ελεύθερα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το ιερό μυστήριο εστω και από μακριά.

Πρίν το βραδυνό φαγητό, αποφασίσαμε να πάρουμε και μία ελάχιστη γεύση από Gaudi, καθώς η τρίτη μέρα θα ήταν αφιερωμένη κυρίως στο μεγάλο Καταλανό αρχιτέκτονα. Έτσι, πήραμε μετρό και πήγαμε στην Passeig de Gracia όπου βρίσκονται δύο γνωστά δημιουργήματά του:

To φανταστικό Casa Batllo

και το Casa Milà, γνωστό στους ντόπιους και ως La Pedrera

Η μέρα έκλεισε (πάλι) σε εστιατόριο, όπου γεμίσαμε την κοιλία μας με διάφορες ποικιλίες τοπικών εδεσμάτων (jammon και chorizo είχαν την τιμητική τους) και άφθονο κόκκινο κρασί. Κουρασμένοι αλλά κατευχαριστημένοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες από την Μπαρθελόνα, τραβήξαμε για το σπίτι.

2 σχόλια:

Mixos είπε...

Δεν υπάρχει κάτι που να λείπει από αυτή την πόλη!
Αλλά προς το παρόν δε βλέπω ( και ανησυχώ ... χεχεχεχεχ) κάποια νύξη για επίσκεψη στο επιβλητικό Camp nou, στο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο "ναό" αυτής της πόλης για τους ντόπιους!

Είμαι σίγουρος πως θα επακολουθήσει κατά τη συνέχεια της Ιεραποστολής σου! Πιστεύω πως στο 3ο μέρος της Μπάρθα να μας καλύψεις με Ποδοσφαιρικούς ναούς και ιερές φαμίλιες !!

Panelletes λοιπόν ... !! Που σημαίνει στα καταλανικά (κατόπιν δικής μου μεταφρασης) ::
" δε χορταίνω να περπατάω, να βλέπω, να μυρίζω, να γεύομαι , να θαυμάζω σε αυτή την πανέμορφη πόλη ) !!

Σημειωτέον :: η Voll-Damm η "διπλοβυνηστή" είναι αρκετά καλύτερη από την νερουλιασμένη κλασσική Estrella και όπως σωστά ανέφερες καλύτερη και από την Epidor !!

Dokimos είπε...

Mixos tha se apogohteusw file :)
Apofasisame na mhn pame telika sto Nuevo Campo, kai na prospathisoume na perpathsoume oso perissotero mporoume sthn polh gia na doume ta ypoloipa axiotheata ths. Ta melh ths pareas den einai fanatikoi podosfairofiloi, opote arkesthkame se 1-2 episkeyeis se boutiques.