Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Οι βυθισμένες εκκλησίες

Οι παρακάτω εκκλησίες ήταν κάποτε χώροι προσευχής και περισυλλογής για τους πιστούς. Πλέον ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό, βυθισμένες στη λήθη, ξεχασμένες από Θεό και ανθρώπους. Οι εικόνες που θα δείτε είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανθρώπου να αλλάξει την πορεία της φύσης, φτιάχνοντας φράγματα και τεχνητές λίμνες.

1. Εκκλησία στο Potosi, Βενεζουέλα

Η βυθισμένη εκκλησία που βλέπετε είναι οτι απέμεινε από τη μικρή πόλη Potosi, η οποία εγκαταλείφθηκε το 1985 όταν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θέλησε να φτιάξει το φράγμα La Honda. Ως εκ θαύματος, η εκκλησία επανεμφανίστηκε το 2010 όταν το El Niño, με την ξηρασία που προκάλεσε, είχε ως αποτέλεσμα να κατέβει η στάθμη του νερού στο φράγμα.

2. Εκκλησία Αγ. Νικολάου, ΠΓΔΜ

Χτισμένος το 1850, ο ναός του Αγ. Νικολάου λειτουργούσε για 153 χρόνια μέχρι που αποφασίστηκε ότι μία τεχνητή λίμνη ήταν απαραίτητη για το γειτονικό χωριό, και έτσι η πεδιάδα που βρισκόταν ο ναός πλημμύρισε. Αρνούμενη ωστόσο να παραμείνει στον υγρό της τάφο, η εκκλησία επανεμφανίζεται κυρίως τα καλοκαίρια, εξαιτίας των συχνών ξηρασιών που πλήττουν την περιοχή.

3. Εκκλησία στην Kamataka, Ινδία

Όπως έγινε με την εκκλησία στο Potosi, έτσι και η εκκλησία στην Kamataka, χτισμένη το 1860, εγκαταλείφθηκε όταν ολόκληρο το χωριό μετακινήθηκε για την κατασκευή του φράγματος Hemavathy τη δεκαετία του 1960. Την περίοδο των θερινών μουσώνων η εκκλησία βυθίζεται σταδιακά κάτω από το νερό, για να κάνει ξανά την εμφάνισή της όταν σταματά η περίοδος των βοχών.

4. Εκκλησία στο Krokhino, Ρωσία

Κοντά στο παλιό χωριό Vologda Oblast, ανάμεσα στον ποταμό Sheksna και τη λίμνη Onega, βρίσκεται η εν λόγω εκκλησία που χτίστηκε το 15ο αιώνα. Δυστυχώς, παρα την τεράστια ιστορική της σημασία, πλημμύρισε με νερό τη δεκαετία του 1980 όταν οι Σοβιετικοί έφτιαξαν ένα υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας στην περιοχή. Σήμερα, στέκει ακόμη περήφανα μετά από 600 χρόνια...

5. Καμπαναριό Kalyazin, Ρωσία

Το καμπαναριό Kalyazin είναι ότι έχει απομείνει από τη μονή του Αγ. Νικολάου που χτίστηκε τα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1939, ο Στάλιν αποφάσισε να φτιάξει ένα φράγμα για τον ποταμό Βόλγα και αφού κατέστρεψε τη μονή, κατόπιν πλημμύρισε την περιοχή. Πλέον, το καμπαναριό στέκει ως σύμβολο της παλιάς Ρωσίας που χάθηκε μετά την Επανάσταση του 1917 και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

6. Καμπαναριό στη λίμνη Reschen, Ιταλία

Χτισμένη το 14ο αιώνα, η μεσαιωνική εκκλησία στη λίμνη Reschen, κοντά στα Αυστριακά σύνορα, είχε την ίδια μοίρα με τις προηγούμενες που παρουσιάσαμε. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1950 και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό Graun, άφησε ανέπαφο μονάχα το καμπαναριό της εκκλησίας το οποίο ορθώνεται πάνω από τα νερά.

7. Εκκλησία Παναγίας της Επισκοπής, Ελλάδα


Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής στη λίμνη Κρεμαστών βυθίστηκε το 1965, όταν 20 χωριά εκκενώθηκαν και η περιοχή πλημμύρισε με νερό για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών. Χτισμένη τον 8ο αιώνα, η εκκλησία εντοπίστηκε σχεδόν ανέπαφη σε βάθος 32 μέτρων από καταδυτική αποστολή το 2008.

Πηγή 1
Πηγή 2

2 σχόλια:

Mixos είπε...

Το 'δαμε και αυτό !!
Μας βύθισες κι εμάς Δόκιμε ... σε περισυλλογή !!!

Dokimos είπε...

Oi ekklhsies bythizontai, h fysh katastrefetai, o kosmos allazei... Pou paei h anthrwpothta???!! :ppppppp