Πόσο συνδέεται το ποδόσφαιρο με τη θρησκεία; Φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Αν εξαιρέσουμε βέβαια τις γνωστές σε όλους τοποθετήσεις και απόψεις του συμπαθούς και θρησκευόμενου προπονητή Άγγελου Αναστασιάδη, οι οποίες δεν έχουν τόσο μεγάλη απήχηση στους ποδοσφαιρόφιλους, ανεξάρτητα αν είναι ευσεβείς ή όχι. Βλέπετε, οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι «ο Χριστός και η Παναγία έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν απ'το να βοηθούν τις ομάδες...».
Πάτερ ευλόγησον διαιτητή και στρογγυλή θεά
Στο θέμα μας όμως, δημιουργείται ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο θυμίζει απόλυτες πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Η σύσταση της ΚΕΔ προς τους ρέφερι [να σταματήσουν να κάνουν το σταυρό τους] μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και σε χώρες που εφαρμόστηκε ο κουμμουνισμός (όπως η ΕΣΣΔ, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Κίνα), όπου η θρησκευτική πίστη αποτελούσε ποινικό αδίκημα, γι' αυτό υπήρξαν άγριοι και αιματηροί διωγμοί. Στη χώρα μας, αν και δεν έχουμε φτάσει σε τόσο ακραίο σημείο, τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία τάση να απαγορευτεί (σταδιακά), ό,τι έχει σχέση με την ελληνορθόδοξη πίστη μας. Θυμάστε άλλωστε τον θόρυβο που έχουν δημιουργήσει συζητήσεις εντός κοινοβουλίου από κάποια κόμματα, για την πρωινή προσευχή στα σχολεία, την ύπαρξη του μαθήματος των θρησκευτικών, τον σταυρό στη σημαία, τις εικόνες στις τάξεις και πολλά άλλα σχετικά με την πίστη ζητήματα.
Τί λένε όμως για τη σχέση ποδοσφαίρου-θρησκείας οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τα θέματα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης; Ο διδάκτωρ Θεολογίας και θρησκειοπαιδαγωγός Γιώργος Τσακαλίδης μιλάει ξεκαθαρίζει ότι ποδόσφαιρο και θρησκεία δεν έχουν καμία σχέση:
«Το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Γενικά ο αθλητισμός είναι μία μορφή ψυχαγωγίας, η οποία πρέπει να τελείται χωρίς έκτροπα (επεισόδια) για να ωφελεί όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή του ανθρώπου. Θεωρώ ουτοπικό και ακραίο να σχετίζονται ο Θεός ή οι Άγιοι με το αποτέλεσμα ενός αγώνα», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσακαλίδης και συνέχισε λέγοντας: «Η διαιτησία ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μεγάλης σημασίας και για τις δυο ομάδες δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εάν ο διαιτητής θέλει να είναι δίκαιος και αντικειμενικός, δεν είναι εύκολο να το πετύχει μόνο με τις δικές του δυνάμεις. Η ταχύτητα με την οποία πρέπει να αποφασίσει καθοριστικής σημασίας σφυρίγματα χρειάζεται και τη θεία φώτιση. Εάν λοιπόν επικαλείται στην έναρξη του αγώνα με ένα σταυροκόπημα τη θεία ενίσχυση, αυτό μόνο ως δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης δεν μπορεί να ερμηνευθεί, αλλά ως πρόθεση να διευθύνει με τη δύναμη του Θεού σωστά και δίκαια τον αγώνα. Ισα - ισα θα πρέπει να επαινεθεί για τη συμβολική αυτή χειρονομία, γιατί αφενός με τον τρόπο αυτό φανερώνει ότι δεν εμφορείται από την εγωιστική αντίληψη του αλάθητου των αποφάσεών του και αφ' ετέρου δίνει καλό παράδειγμα στους νεαρούς ως επί το πλείστον θεατές. Πόσοι διαιτητές της αντίληψης του αλάθητου για τον εαυτό τους δεν έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά με τις άδικες αποφάσεις τους μια ομάδα και πυροδότησαν έκτροπα σε αγώνες! Θα περίμενε κανείς περισσότερη σύνεση από τους αρμόδιους του ποδοσφαίρου πριν προβούν στη λήψη τέτοιων αψυχολόγητων απαγορευτικών αποφάσεων». Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Θα δούμε κι άλλα τέτοια φαινόμενα. Μη μας επηρεάζουν. Εγώ βλέπω το σταυροκόπημα ως δείγμα επίκλησης του Θεού για σωστή και δίκαιη διαιτησία και όχι ως δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης».
Τελικά, φταίει η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των ρέφερι με το σταυροκόπημα και δεν έχουμε σωστές διαιτησίες ή εκεί στην ΚΕΔ κρύβονται ξανά πίσω απ'το δάχτυλό τους και ξαφνικά για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους, τούς έφταιξαν τα θεία; Τα συμπεράσματα δικά σας... Κλείνοντας θα ήθελα να χρησιμοποιήσω σχετικό σχόλιο, ομοϊδεάτη, αναγνώστη του σάιτ: «Κάποτε προτιμούσαν να χάσουν τη ζωή τους για την πίστη τους. Στην Αλβανία έτρωγαν 30 χρόνια φυλακή, αν έκαναν τον σταυρό τους. Δεν πιστεύω τώρα να φοβηθούν την ΚΕΔ». Οπότε οι διαιτητές ας κάνουν το σταυρό τους και ας σφυράνε καλά... Όλοι οι φίλαθλοι ξέρουν άλλωστε τί παίζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΥΓ: Στο παρελθόν είχε ερωτηθεί ο Νίκος Σαργκάνης (όταν το Φάντομ "πετούσε" ακόμα στα ελληνικά γήπεδα), γιατί κάνει τον σταυρό του. Εκείνος απάντησε ότι δεν σταυροκοπιέται για να νικήσει η ομάδα του, αλλά για να μην τραυματιστεί ο ίδιος, οι συμπαίκτες του και οι αντίπαλοι... Αυτό είναι άραγε πράξη χαμηλής αυτοεκτίμησης;
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου