Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2007

Άχ αυτό το ίντερνετ


Σε μια περίοδο που ακόμα και στην τουαλέτα πληρώνεις φαίνεται θαυμάσιο, σχεδόν απίστευτο οτι υπάρχει ένα μέσο που σου προσφέρει πληροφορίες δωρεάν. Ίντερνετ αδέρφια!! Ανοιχτός κώδικας, torrent, rapidshare και ό,τι άλλο δε σκέφτεται πρώτα πώς να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ανακάλυψε όλα τα παραπάνω τα τελευταία πέντε ίσως και λιγότερα χρόνια. Σε αυτό το σημείο ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί –κλαίγοντας- που σκορπίζαμε μέχρι την σπουδαία αυτή ανακάλυψη, τα ωραία μας λεφτάκια. Πόσοι κονομήσανε και ζήσανε βασιλικά χρεώνοντας πχ το κάθε κολοσιντί και την κάθε άχρηστη εφημερίδα (πώς αλλιώς θα ενημερωνόσουν εκείνες τις σκοτεινές ημέρες;) Το κουλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχουν τύποι που ακόμα χρεώνουν κάμποσο τα παραπάνω αλλά πού θα πάει…
Όχι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη πρωτοβουλία με σκοπό την αύξηση των κερδών δεν είναι κάτι κακό. Είναι φυσιολογικό. Φτάνει όμως κάτι τέτοιο να μην επιδιώκεται μονοδιάστατα γιατί όσο έχεις εσύ την ελευθερία να πουλήσεις ό,τι θέλεις άλλο τόσο έχει και ο καταναλωτής την ελευθερία να αγοράσει ό,τι θέλει. Από την άλλη όλα τα δωρεάν του διαδικτύου από την ιδιωτική πρωτοβουλία προήλθαν.
Ας μην το ψάξουμε όμως κοινωνικο-οικονομικά. Ας το απολαύσουμε. Είναι το ίντερνετ μια ιδανική πολιτεία; Ίσως όχι στην ολότητα της αλλά μερικώς, στους τομείς που καλύπτει, ανοίγει νέους δρόμους. Χωρίς διόδια και αστυνομία μετά από κάθε στροφή. Και για τα τελευταία προπύργια ανοιχτός κώδικας. Παίρνεις ένα πρόγραμμα που γουστάρεις και του αλλάξεις τα φώτα για να καλύπτει μόνο εσένα.
Πραγματικά τέλειο.

2 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

Από που έχεις καταλήξει στο ότι το Internet είναι δωρεάν, ή ότι οι υπηρεσίες, πληροφορίες και διασκέδαση που προσφέρει είναι - ή θα πρέπει να είναι - δωρεάν; Κάθε σου κίνηση, επίσκεψη σε σελίδα, στοιχίζει. Κάθε διαφημιστικό banner που εμφανίζεται, και στο οποίο ίσως πατήσεις, έχει δημιουργηθεί με κάποιο αντίτιμο. Δισεκατομμύρια δολλάρια κινούνται καθημερινά στο Internet. Οχι, το Internet δεν είναι δωρεάν - άσχετα αν προσφέρει μια δωρεάν ψευδαίσθηση. And that's my 2 cents ;-)

stilitis είπε...

Άλλα αντί άλλων με συμπεράσματα από το πουθενά...
Από ότι σε κόβω εσύ θα γούσταρες το ίντερνετ να σου κόψει και κανα μισθό και να σου βρεί και γκόμενα για να πιστείς οτι προσφέρει κάτι. Πέράσαν αυτές οι εποχές (ξέρεις εσύ ποιές...) σήμερα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας και θα πρεπε να ευχαριστείς το Θεό που μπαίνεις, διαβάζεις, ποστάρεις και λες και τη μλκ σου για το μπανεράκι που ούτως ή άλλως δεν κλικάρεις χωρίς να δώσεις φράγκο παρά μόνο για τη γραμμή του τηλεφώνου.