Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2007

UFO in the sky!

Σήμερα η στήλη θα ασχοληθεί με μουσική και συγκεκριμένα με ένα από τα δυνατότερα άλμπουμ στην ιστορία της ροκ, το 'Phenomenon' των UFO (1974).

Εισαγωγικά: Έχοντας ήδη δύο κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους και μετά την αποχώρηση του Mick Bolton, οι UFO αποφασίζουν να ολοκληρώσουν τις live εμφανίσεις τους το 1973 με ένα νέο κιθαρίστα στη σύνθεσή τους, τον Michael Schenker ο οποίος μέχρι τότε έπαιζε στους Scorpions. Η χημεία μεταξύ του βρετανικού συγκροτήματος και του γερμανού κιθαρίστα ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένη και έτσι ένα χρόνο αργότερα, οι UFO θα κυκλοφορήσουν το 'Phenomenon', ένα δίσκο-σταθμό όχι μόνο για την πορεία τους αλλά και για την εξέλιξη του classic hard rock.

Το περιεχόμενο: Με το άλμπουμ αυτό οι UFO κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους ως ένα από τα μεγάλα ονόματα της ροκ σκηνής. Μπορεί μέχρι τώρα να είχαν περάσει απαρατήρητοι από πολλούς, ο δίσκος αυτός όμως έκανε τους πάντες να τους προσέξουν! Υλικό με φοβερό ρυθμό και εξαιρετική απόδοση από την μπάντα (κιθάρα για σεμινάριο από πλευράς Schenker) μέσα σε ένα πακέτο δέκα κομματιών, το οποίο ξεκινά δυναμικά με το 'Oh my' και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Ξεχωρίζουν τα πασίγνωστα 'Doctor Doctor', 'Rock Bottom' και 'Too young to know' ενώ το 'Built for Comfor' με έντονες bluesy αναφορές θυμίζει πολύ Led Zeppelin. Το άλμπουμ κλείνει με ένα από τα δυνατότερα κομμάτια στην ιστορία του συγκροτήματος, το 'Queen of the Deep'.

Επίλογος: Το άλμπουμ εκτόξευσε την καριέρα του συγκροτήματος, δίνοντας τους τη δυνατότητα να κλείσουν πολλές εμφανίσεις και βαφτίζοντάς τους με το γνωστό προσωνύμιο 'Φαινόμενο'. Παράλληλα, γέννησε το ιδιαίτερο ύφος και τον χαρακτηριστικό ήχο των UFO που επηρέασε πολλούς και προετοίμασε το έδαφος για τον επόμενο μεγάλο σταθμό τους, το 'Force it' (1975). Τριαντατρία χρόνια μετά, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ροκ κληρονομιάς. Τέτοια ακούει ο δάσκαλος πάνω στο στήλο και προσπαθεί να φέρει τον κόσμο στον ίδιο δρόμο...Όσοι δεν έχετε τίποτα από UFO, σπεύσατε! Καλύτερη αρχή δεν γίνεται!

Ο Κύριος μεθ΄υμών.
Δόκιμος.

2 σχόλια:

stilitis είπε...

Μέσα είσαι. Εκείνη η γενιά εξάντλησε τους ρυθμούς (άντε τα riffs).

Dokimos είπε...

Tapeina symfwnw!