Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Αστυνόμευση

Αν κατέβω εγώ από το στύλο και τρέξω και σπάσω ένα αυτοκίνητο, έστω και αν βρίσκομαι στο κέντρο μιας πόλης είναι απίθανο να με σταματήσει κάποιος πριν προλάβω να προκαλέσω μεγάλη ζημιά ή τουλάχιστον να με κυνηγήσει αφού τα έχω κάνει λίμπα. Για την όποια αντίδραση θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι παράξενο ή αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος φύλαξης.
Είναι το ανθρωπίνως δυνατό από άποψης αστυνομικών αρχών.
Εξηγούμαι: Μπάτσος σε κάθε γωνιά δεν μπορεί να βρίσκεται για να προλαβαίνει και να ελαχιστοποιεί το χρόνο απόκρισης σε ο,τιδήποτε ''παράνομο''. Αυτό γιατί: α' όλη η Ελλάδα θα πρέπει να διοριστεί στην αστυνομία (το πείραμα την Ολυμπιακής δεν απέδωσε ιδιαίτερα...) και β' πόσοι μπάτσοι έχουν πραγματικά την κατάρτιση για να αξιολογήσουν πότε μια πράξη είναι παράνομη καθώς και πότε ο υποτιθέμενος δράστης σκοπεύει να παρανομήσει (πρόληψη).
Θεωρώ οτι σε μεγάλο μέρος αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με την τοποθέτηση καμερών ιδίως σε αστικές περιοχές χωρίς κοντινά αστυνομικά τμήματα με το στίγμα της ''υποβάθμισης''. Το άγρυπνο μάτι
- δίνει τη δινει δυνατότητα σε εξειδικευμένο προσωπικό (εγκληματολόγοι, εισαγγελείς) να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλές ύποπτες περιπτώσεις και να τις εκτιμά πριν την κινητοποίηση αστυνομικών μονάδων,

- δημιουργεί αυτή την αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες που γνωρίζουν οτι βρίσκονται σε μία κυριολεκτικά φυλασσόμενη περιοχή.

Φυσικά υπάρχει το ζήτημα των προσωπικών ελευθεριών και για να τα λέμε και όλα εγώ δεν αισθάνομαι άνετα όταν νιώθω ότι κάποιος με παρακολουθεί συνεχώς, μια αίσθηση που αναπόφευκτα θα δημιουργείται όταν έχεις μια κάμερα στραμμένη πάνω σου όταν κυκλοφορείς.
Εδώ όμως υπεισέρχεται το θέμα του τι γίνεται όταν ένας δημόσιος υπάλληλος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ένας μπάτσος που παρακολουθεί απλά και μόνο για να φακελώσει από που ψωνίζεις δε διαφέρει από έναν δικαστή που χρηματίζεται ή έναν υπάλληλο του ΟΤΕ που παρακολουθεί τη γραμμή σου για να δει αν κερατώνεις τη γυναίκα σου.
Συνειδητά για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα έχουμε επιλέξει το πολίτευμα της δημοκρατίας. Όλοι υποτασσόμαστε στο νόμο -ιδιαίτερα οι δημόσιες αρχές(αρχή της νομιμότητας)- και ο νόμος υποτάσσεται σε μας-λαϊκή κυριαρχία. Ειδικότερα πιστεύω ότι αν γινόταν πιο ανοιχτή στην πρόσβαση από το κοινό η συγκεκριμένη αστυνομική μέθοδος καθώς και αν οι εισαγγελείς έδιναν την απαραίτητη προσοχή, δε θα αργούσε ο κόσμος να δει θετικά μια τέτοια κίνηση.

3 σχόλια:

Dokimos είπε...

Einai makran to pio epikairo thema se oli tin Europi k i efarmogi tou apasxolei pollous-oxi fysika mono nomikous-edw k xronia.Apo osa gnwrizw, to debate pou anaptyxthike sxetika me tis kameres, ta dikaiwmata k tin astynomeusi, se xwres pou idi xrisimopoioun cctv edw k kairo(opws i Agglia k i Gallia), kataligei akrivws sto simeio pou thigeis Daskale:kameres i perissoteroi astynomikoi stous dromous?Kai ta dyo exoun yper k kata alla k ta 2 periorizoun(as mou epitrapei o oros, an k akoma k auto siziteitai)tis atomikes eleutheries.Mipws telika ta sindiasoun k mas ta prosferoun sto piato thelontas k mi?

Dokimos είπε...

Episis,gia osous theloun na doun tis kameres stin prwteuousa k ti lepti grammi metaxi astynomeusis k parakolouthisis as tsekaroun: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=346007

stilitis είπε...

Οι κάμερες τώρα λειτουργούν μόνο με σκοπό τον έλεγχο τΗς κυκλοφορίας. Ακόμα και αν πιάσουν έναν που τα σπάει επιτόπου, το βίντεο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό υλικό(απόφαση 58/2005 Α.Π.Π.Δ.).

Εκεί στο ιντυ έχουν ''ρεπόρτερ'' ακροβολισμένους με φωτογραφικές μηχανές που παρακολουθούν συνέχεια που κοιτάει η κάμερα...;
Το ζήτημα είναι οτι οι κάμερες στους δρόμους ελέγχονται από την ελληνική έννομη τάξη κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για αυτές που βρίσκονται στις πρεσβείες...