Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Doigt de Dieu: καπνιστή απόλαυση!

Πρίν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα την βορειοανατολική Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Αλσατίας, για την οποία και τρέφω ιδιαίτερη αγάπη. Η περιοχή τούτη αποτελεί ένα χωνευτήρι κουλτούρας και πολιτισμού, καθώς συνδυάζει Γερμανικά με Γαλλικά στοιχεία και δημιουργεί ένα ξεχωριστό μόρφωμα, το οποίο προσωπικά πιστεύω μοιάζει περισσότερο με Γερμανία παρά με Γαλλία. Και αυτό μπορεί να το δει κανείς και στις μπύρες της περιοχής, μία εκ των οποίων θα παρουσιάσουμε στο σημερινό ποστ.
Η διαμονή μου στην πρωτεύουσα της Αλσατίας Στρασβούργο επιφύλασσε λοιπόν μία ευχάριστη έκπληξη. Είχα δοκιμάσει και σε παλαιότερη επίσκεψή μου μπύρες της περιοχής από βαρέλι σε μία γνωστή brasserie της πόλης (''Au Brasseur'') αλλά δεν μπορώ να πω ότι βρήκα κάτι ιδιαίτερο-ίσως φυσικά να έφταιγαν και οι τότε επιλογές μου. Αυτή τη φορά όμως εφάρμοσα διαφορετική μέθοδο. Αποφάσισα να ψάξω σε μία υπεραγορά για μπύρα σε μπουκάλι και ανάμεσα στα διάφορα καλούδια που βρήκα, η προσοχή μου έπεσε επάνω στα προιόντα της Brasserie Uberach, μίας τοπικής εταιρίας ζύθου. Η ποικιλία της με ενθουσίασε, αφού στο ράφι βρήκα 11 διαφορετικές μπύρες ενώ αργότερα κοιτάζοντας την ιστοσελίδα της εταιρίας ανακάλυψα ότι περιλαμβάνει 17! Γεμάτος περιέργεια επέλεξα λοιπόν μία την οποία η εταιρία έχει αφιερώσει στο μεγαλοπρεπή καθεδρικό του Στρασβούργου με το 'προκλητικό' όνομα Doigt de Dieu (δάχτυλο του Θεού).
Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα, η ετικέτα είναι πολύ φροντισμένη. Το όνομα της μπύρας φιγουράρει με χρυσά γράμματα μπροστά από την εικόνα του καθεδρικού, η οποία σχηματίζεται εν μορφή βιτρώ σε παράθυρο εκκλησίας. Στο εσωτερικό του καθεδρικού μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης το σήμα της Brasserie Uberach, ένα οίκημα με δύο επικλινείς στέγες. Δεξιά και αριστερά έχουμε αναφορά στην πολιτική της εταιρίας, η οποία υπερυφανεύεται για τα αγνά υλικά που χρησιμοποιεί στην παρασκευή των μπυρών της και πολλά άλλα που παινεύουν τη Doigt de Dieu. Το περιεχόμενο ωστόσο άξιζε τη φιλολογία της ετικέτας, και θα διαφωνήσω με την απαράδεκτη βαθμολογία που συγκεντρώνει στο RateBeer (http://www.ratebeer.com/Beer/uberach-doigt-de-dieu/12566/), μόλις 21/100!
Η εν λόγω μπύρα είναι μία biere ambree, δηλαδή καπνιστή, περιεκτικότητας 4.8% σε αλκοόλ. Είχε ένα υπέροχο σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα και άφησε ένα λεπτό δαχτυλίδι αφρού στο ποτήρι, μέχρι το τέλος. Η μυρωδιά είχε έντονη την παρουσία μαγιάς καθώς και εσπερειδοειδών. Η γεύση ήταν σαφώς φρουτώδης αλλά είχε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχα δοκιμάσει ως τώρα. Η καπνιστή ιδιότητα της μπύρας δεν είναι έντονη και δίνει τη θέση της σε κάτι γλυκό που μοιάζει με καραμέλα, χωρίς να αλλάζει ή να νερώνει στο τελείωμα. Πραγματικά μία πολύ αξιόλογη μπύρα, η οποία μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Την απόλαυσα κατά τη διάρκεια δείπνου και νομίζω ένα 6.5-6.8/10 της αξίζει. Μπορεί να μην ανήκει στις μπύρες αββαείου ή στην τραπιστική οικογένεια αλλά η ισορροπία και η γεμάτη γεύση της απαιτούν την προσοχή μας. Ελπίζω δε να έχω την ευκαιρία να δοκιμάσω και άλλες μπύρες της Brasserie Uberach.

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος.

2 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Καλά και το RateBeer δεν έχει πάντα δίκιο. Να τσεκάρετε και το Beer Advocate, μερικές φορές υπάρχει διάσταση απόψεων.

Ωραία ονομασία πάντως είχε αυτή!

Dokimos είπε...

Swstos, i diastaurwsi twn pigwn k twn apoyewn einai aparaititi k sti mpyro-epistimi!
H geusi pragmatika axize tin onomasia, an vreis ti mpyra se kanena taxidi sou dokimase ti parauta!!