Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Motörhead - Now, that's what I call attitude!

Δεν έχω ακόμα συναντήσει άνθρωπο που να μην του αρέσουν οι Motorhead! Και πιστέψτε με, δεν είναι τυχαίο! Με καταγωγή από το Αγγλονήσι, οι Motorhead δμιουργήθηκαν το 1975 με μπροστάρη το ''μούτρο'' (με τη μεταφορική αλλά και την κυριολεκτική σημασία της λέξεως!) Ian Fraser Kilmister (a.k.a Lemmy) και είναι από τα λίγα συγκροτήματα του NWOBHM που γνώρισαν επιτυχία με διάρκεια και από εκείνα που εκτόξευσαν τη ροκ/μέταλ σκηνή τις δεκαετίες ΄70-΄80! Σήμερα φιλοξενούμε το γνωστότερο δίσκο τους και έναν από τους καλύτερους στην ιστορία της ‘σκληρής μουσικής’, το εμβληματικό Ace of Spades (1980).

Μετά το φοβερό ντεμπούτο Motorhead (1977) και τα άλμπουμ Overkill (1979), Bomber (1979), On Parole (1979) ήδη στο ενεργητικό τους, κανείς δεν περίμενε οι Motorhead να κυκλοφορήσουν ένα δίσκο που να «τα σπάει» χειρότερα! Και όμως το Ace of Spades αυτό κάνει! Και περιέχει τα πάντα: απίστευτα riff-ακια, σολιές, τρομερούς στίχους, γκαρίσματα à la Lemmy και πάνω απ΄ όλα, attitude! Οι τύποι ακούγονται λες και μόλις βγήκαν από τη φυλακή και παίζουν live σε κ@λόμπαρο στην έρημο της Αριζόνα, θου Κύριε! Τα μουσικά στοιχεία περιέχουν όλα αυτά που αργότερα θα δανειστούν το thrash metal και το punk (δηλαδή βασικά δύναμη, ταχύτητα και ύφος), γι΄ αυτό και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Motorhead είναι οι παππούδες των Metallica (και χίλιων δυο άλλων)! Ακούστε κομματάρες: ‘Ace of Spades’, ‘Shoot You in the Back’, ‘The Chase Is Better Than the Catch’, ‘(We Are) The Road Crew’, ‘Bite the Bullet’, ‘Fire, Fire’, για να ξεχωρίσω κάποια από αυτά και να μη γράψω όλο το άλμπουμ! Περιττό να προσθέσω ότι τα πλείστα τραγούδια του άλμπουμ περιέχονται σε ότι best of έχει κυκλοφορήσει για τους αλητάγκουρες Motorhead... Πάμε τώρα και για λίγη μεγαλύτερη ένταση, χεχε...

Παρακάτω σας παραθέτω τους στίχους από το Ace of Spades:

If you like to gamble, I tell you I'm your man
You win some, lose some, it's -all- the same to me
The pleasure is to play, it makes no difference what you say
I don't share your greed, the only card I need is
The Ace Of Spades (x2)

Playing for the high one, dicing with the devil,
Going with the flow, it's all a game to me,
Seven or Eleven, snake eyes watching you,
Double up or quit, double stake or split,
The Ace Of Spades (x2)

You know I'm born to lose, and gambling's for fools,
But that's the way I like it baby,
I don't wanna live for ever,
And don't forget the joker!

Pushing up the ante, I know you've got to see me,
Read 'em and weep, the dead man's hand again,
I see it in your eyes, take one look and die,
The only thing you see, you know it's gonna be,
The Ace Of Spades (x2)

Πώς γίνεται να μη λατρέψεις αυτό το κομμάτι, στο οποίο ο Lemmy έχει τόσα μηνύματα να περάσει στον ακροατή?! Έστω και με βραχνιασμένα γρυλίσματα! Μιλάμε για ατελείωτα παιχνίδια ποκερ, με χαρτόμουτρα καθισμένα σε κύκλο και καπνούς τσιγάρου να φτιάχνουν τεχνητή ομίχλη στο δωμάτιο, ενω τα bourbon ρέουν χωρίς σταματημό! Ο αθεράπευτος τζογαδόρος, που παίζει για τη χαρά του παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα και με τη σιγουριά της πείρας, που ξέρει ότι ο τζόγος «είναι για τους χαζούς» αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, που παίζει κόντρα στην τύχη του και έχει τον Άσο Πίκα Θεό και προστάτη (καμιά φορά τον έχει και στο μανίκι!) Και έπειτα, υπάρχουν και οι μεταφορές που κρύβονται πίσω από τους στίχους αυτούς, για τη φιλοσοφία που παίρνει τη ζωή σαν μία παρτίδα πόκερ, στην οποία πρέπει να ρισκάρεις (εννίοτε μπλοφάρεις) αν θες να κερδίσεις!

Με το Δάσκαλο έχουμε περάσει απογεύματα και βράδια φιλοσοφικών-θεολογικών συζητήσεων στο Στύλο, με Motorhead να παίζει στο background, και το Ace of Spades παραμένει αγαπημένο! Για αυτό λοιπόν συνιστούμε Lemmy! Σαν το κρασί, όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό! Αν θα έχετε μόνο ένα δίσκο Motorhead, να είναι αυτός! Άπιστοι κατεβάζουν εδώ!

Ο Κύριος μεθ΄ υμών,
Δόκιμος

6 σχόλια:

Σπύρος Ντόβας είπε...

hell yeah!

Σπύρος Ντόβας είπε...

Αντεύχομαι:

http://www.youtube.com/watch?v=UDyF2GBdU2U

Cybergoulion είπε...

Βοήθεια μας!

Dokimos είπε...

@spyros ntovas: se euxaristw gia to antidwro, o Lemmy den paizetai akoma k twra pou megalwse!
K to diskaki tou Dave Grohl poulise telika...

@Cybergoulion: eulogia Kyriou!

stilitis είπε...

Έτσι μπράβο...

Dokimos είπε...

Daskale, sou'xw xalasei pote xathri?! ;-))) Allaxe mas omws k tous ymnous...