Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Νέες ελληνικές λέξεις - μέρος α'

Χαιρετίζω το ποίμνιο μετά από μία μακραααααά (και συνάμα πολύ απολαυστική) διακοπή για τις προσευχές και τις λοιπές αγαθοεργίες των Χριστουγέννων!

Πάει που λέτε και το 2008, έφτασε το 2009 γεμάτο καμάρι (μας έφερε και ένα πόλεμο παρέα), μία νέα χρονιά με νέες ελπίδες, όνειρα, σχέδια, κτλ κτλ... Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έρχονται μόνο αυτά με τη νέα χρονιά... Όχι βέβαια! Μαζί έρχονται νέες ανησυχίες, ανασφάλειες, προβλήματα, αδιέξοδα και άλλα τόσα που μας κάνουν τη ζωή το νέο χρόνο ''απολαυστική'', για να μη βαριόμαστε βρε αδερφέ! Και μετά άντε να περιμένουμε την επόμενη πρωτοχρονιά για να κάνουμε νέες ευχές, και φτου και από την αρχή. Ας μη μελαγχολούμε ωστόσο και στραβώνει και ο αδελφός αναγνώστης, ας χαμογελάσουμε ή ακόμη καλύτερα, ας γελάσουμε!
Παραθέτω σπαρταριστό αφιέρωμα τύπου ''λεξικό Μπαμπινιώτης'', που περιέχει τις νέες λέξεις της ελληνικής γλώσσας - αυστηρά για ανοιχτόμυαλους! Απολαύστε, έπονται κ άλλα μέρη...
Απλυτήρι. Το ποτήρι που αφήνουμε δίπλα στο νεροχύτη για να πίνουμε νερό ώστε να μη βγάζουμε καθαρό από το ντουλάπι κάθε φορά. Να σημειωθεί ότι η λέξη δεν έχει πληθυντικό. Αν είναι πάνω από ένα, τότε λέγονται σκέτο 'άπλυτα ποτήρια'.

Αφαναροψία.
H οφθαλμολογική πάθηση ορισμένων Ελλήνων οδηγών κατά την οποία το κόκκινο και το πορτοκαλί των φωτεινών σηματοδοτών θεωρούνται αποχρώσεις του πράσινου, οπότε δεν προκύπτει λόγος να σταματήσουν.

Βρομιλί.
Χρώμα που έχει πάψει να είναι χρώμα και είναι απλώς βρόμικο, το χρώμα της βρομιάς. Παράδειγμα: Δεν αγόρασε τα μπεζ σουέντ παπούτσια γιατί σε λίγους μήνες θα γινόντουσαν βρομιλί.

Γεωμηλοφοβία (Μαγειρική). Ο φόβος μήπως καθαρίσεις υπερβολικά πολλές ή υπερβολικά λίγες πατάτες όταν θέλεις να τηγανίσεις πατάτες ή να φτιάξεις πουρέ.

Γκαλαξίλα. H χαύνωση και η κατατονία που σε πιάνει όταν ακούς Γκάλαξι FM για πάνω από δυο ώρες. Πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα στις εθνικές οδούς οφείλονται σε γκαλαξίλα.

Γουστέλλειψη. Η επιστημονικά ανεξήγητη πάθηση από την οποία υποφέρουν ορισμένοι συνάνθρωποί μας κατά την οποία νομίζουν ότι το λαχανί συνδυάζεται επιτυχώς με το κόκκινο της φωτιάς ή, εδώ που τα λέμε, με οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Δεγράφυλοι. Ο στόλος των στυλό που φυλάμε στη μολυβοθήκη μας, παρότι έχουν πάψει από καιρό να δουλεύουν. Έχει παρατηρηθεί πως κάθε φορά που πρέπει να γράψουμε στα γρήγορα κάποιο τηλέφωνο ή μια άλλη πληροφορία, πιάνουμε δεγράφυλο και τσαντιζόμαστε, οπότε μας έρχεται να τους πετάξουμε. Παραδόξως όμως, δεν τους πετάμε αλλά τους ξανατοποθετούμε στη θέση τους.

Δολιοκλωστή. Ύπουλη κλωστούλα που κρέμεται από κάποιο είδος ρουχισμού και που μόλις τραβάς για να την κόψεις, καταλήγεις να ξηλώσεις το μισό ρούχο.

Επισκεπτολογίες. Οι δικαιολογίες που εκφράζουμε για το χάος που επικρατεί σπίτι μας σε επισκέπτη προτού προλάβει εκείνος να πει τίποτα. Παράδειγμα: 'Συγνώμη για το χάος που βλέπεις αλλά δεν πρόλαβα να μαζέψω', είπε ο Πέτρος χωρίς καμιά πειστικότητα.

Ζαρχίδης. Αυτός που κουνά τα ζάρια για 3 λεπτά, τα φυσά, τα ευλογεί, τους κάνει τρισάγιο κα. εκνευρίζοντας μέχρι φόνου ή αυτοκτονίας τους συμπαίκτες του. Ουσιαστικό: ζαρχιδιά. Παράδειγμα: 'Αν είναι ν' αρχίσεις τις συνηθισμένες ζαρχιδιές σου, θα παίξω με τον Μπάμπη', προειδοποίησε ο Μήτσος τον φίλο του στο καφενείο.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hello!

Dokimos είπε...

Hello back!

Cybergoulion είπε...

Καλώς τους, βλέπω αναστυλωθήκατε!

Skouliki είπε...

xaxaxa

καλη χρονια

βλεπω το χιουμορ καλα κρατει

Dokimos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dokimos είπε...

@ Cybergoulion: Nai, mono ligo kairo xapostenoume k xana pros ti doxa traboume, xe xe ;)

@Skouliki: xioumor eufrainei kardian (opws to krasi ena prama) Skouliki, esy eidika xereis kalytera!

Ανώνυμος είπε...

kane kai ena me mpinelikia
tha einai poly gamistero nomizw!

Dokimos είπε...

Theia Donna, olo ataxies skeftesai, ts ts ts...;) pws zhtas tetoia pragmata apo enan anthrwpo tou Theou, e? Epanalambanw, pws tolmas (me yfaki papa sto video 'H alitheia brisketai stous Sex Pistols, gke gke?')??