Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Μπυροκριτική: Brigand

Μετά από αρκετό καιρό, άλλη μία Βελγίδα αγαπημένη με επισκέφτηκε ψες. Να σας πω την αμαρτία μου, δεν είχα ακούσει κάτι για εκείνη προτού τη γνωρίσω όμως με κέρδισε με την πρώτη ματιά. Το όνομά της Brigand, μία strong ale με χαρακτήρα-δυναμίτη 9% αλκοόλ. Την ετικέτα στο καφετί μπουκάλι στόλιζε ένας αρματωμένος φρουρός σε δάσος. Έκατσα και τη χάζευα προτού τολμήσω να την ανοίξω, αν και δεν άντεξα πολύ. Το ποτήρι γέμισε, η ιεροτελεστία ξεκίνησε ως συνήθως...
Θαμπό χρυσάφι το χρώμα της, με πλούσιο λευκό αφρό που διατηρείται αρκετά. Άρωμα μαγιάς ανακατεμένο με φρούτα, με το λεμόνι να ξεχωρίζει. Περιμένω ένα λεπτό και συνεχίζω. Σηκώνω το ποτήρι και δοκιμάζω: κλασική Βελγίδα, ό,τι καλύτερο δηλαδή για μένα μετά από τόσο καιρό! Γεμάτη, δυνατή γεύση, γλυκιά με μέτρια ενθράκωση. Κυριαρχούν τα φρούτα και η μαγιά, όπως στο άρωμά της, ενω αισθητή είναι και μία ελαφρά ξινίλα στο τέλος. Η επίγευση κάπως ξηρή, πράγμα που δεν μας χαλάει καθόλου!

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ εύγευστη, ισορροπημένη και ευκολόπιοτη μπύρα, χαρακτηριστικό δείγμα της σχολής της. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ωστόσο για την κατηγορία της και γι' αυτό δεν θα βάζαμε πάνω από 75/100. Το RateBeer πιο αυστηρό, της δίνει 69. Απολαύστε αλλά μην ξεχνιέστε και πολύ, μιλάμε για 9%. Πιείτε πάνω από δυο και σας βλέπω να χτυπάτε τις πόρτες στη γειτονιά για να πείτε τα κάλαντα Τσικνοπέμπτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: