Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ιστορικές φωτογραφίες

Aθήνα 1842
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Γάλλο αριστοκράτη Ζοζέφ Ζιλπέρ Zιρό ντε Πρανί και πιθανολογείται ότι πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα. Απεικονίζει τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Αποτελεί δε μια απ' τις ακριβότερες φωτογραφίες του κόσμου, καθώς πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Kρίστις στον Σεΐχη του Kατάρ, έναντι 789.000 ευρώ!


Αρχαία Ολυμπία 1936
Η πρώτη αφή της φλόγας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Την Ολυμπιακή δάδα ανάβει η πρωθιέρια Κούλα Πράτσικα.










17 Δεκεμβρίου 1903
Οι αδερφοί Orville και Wilbur Wright κάνουν την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Πιλότος ήταν ο Orville, αν και απλά έστριψαν νόμισμα για να το αποφασίσουν. Μετά την επιτυχία τους, και μέχρι να κατοχυρωθεί η πατέντα τους, έκρυψαν το αεροπλάνο στο μαγαζί τους που πουλούσε ποδήλατα για να μην τους κλέψει κανείς την ιδέα.


Σκωτία 1934
Οι θρύλοι που υπήρχαν απ' τον 6ο αιώνα μ.Χ. για ένα τέρας που ζει στην λίμνη Loch Ness, ενισχύονται όταν δημοσιεύεται η φωτογραφία που εμφανίζει το τέρας να προβάλλει μέσα απ' το νερό. Η «Nessie» έγινε θέμα συζητήσεων, αλλά και ο θεμέλιος λίθος για την τουριστική προβολή και εκμετάλλευση της περιοχής. Το 1994, ο μύθος καταρρέει όταν ο Christian Spurling παραδέχεται ότι το «τέρας» ήταν ένα δημιούργημα του πατριού του φτιαγμένο από ξύλα. Αν και την φωτογραφία την τράβηξε ο ετεροθαλής αδερφός του, Ian Wetherell, θέλοντας να δώσουν μια πιο έγκυρη διάσταση και μεγαλύτερη βαρύτητα στην απάτη τους, έπεισαν τον γιατρό Robert Kenneth Wilson να παραδεχτεί ότι ήταν αυτός που φωτογράφησε το «τέρας».


Γερμανία 1934
Το εντυπωσιακό συνέδριο των Ναζί στην Νυρεμβέργη. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά, οι Heinrich Himmler, Adolf Hitler & Viktor Lutze.




Γιάλτα 1945
Η διάσκεψη της Γιάλτας. Οι 3 Μεγάλοι, Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt και Joseph Stalin, καθορίζουν τις ζώνες επιρροής τους, ως νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.







Ινδία 1946
Ο Μαχάτμα Γκάντι διαβάζει δίπλα στην ανέμη του. Ο Γκάντι επέτρεψε στην δημοσιογράφο Margaret Bourke-White να τον φωτογραφίσει, με την προϋπόθεση να μάθει να χειρίζεται την ανέμη.






Charlottesville 1957
Η Dorothy Counts γίνεται μια απ' τις πρώτες μαύρες μαθήτριες που μπαίνουν σε Λύκειο της Charlotte στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Κατά την είσοδό της η Counts αποδοκιμάστηκε και χλευάστηκε έντονα, ενώ οι γονείς της την απέσυραν από το σχολείο μόλις 4 μέρες αργότερα.



11 Ιουνίου 1963
Ο βουδιστής μοναχός, Thich Quang Duc, αυτοπυρπολείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση των βουδιστών απ' την κυβέρνηση του Βιετνάμ. Καθόλη την διάρκεια της αυτοπυρπόλησης δεν κουνήθηκε καθόλου απ' την θέση του!





Νότιο Βιετνάμ 1966
Ένα τεθωρακισμένο των ΗΠΑ σέρνει έναν νεκρό Βιετκόνγκ.













20 Ιουλίου 1969
Η αποστολή του Apollo 11 με πλήρωμα τους Neil Armstrong, Edwin (Buzz) Aldrin και Michael Collins προσεληνώνεται επιτυχώς και ο Neil Armstrong αφήνει το πρώτο ανθρώπινο αποτύπωμα στην επιφάνεια της Σελήνης το οποίο θα παραμείνει εκεί για εκατομμύρια χρόνια. Η αποστολή προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό με ασφάλεια στις 24 Ιουλίου 1969.
















Βιετνάμ, 1972
H προσωποποίηση του πολέμου του Βιετνάμ στη φιγούρα της Kim Phúc που τρέχει γυμνή και με καμένη την πλάτη της. Ο φωτογράφος Nick Ut τιμήθηκε για αυτή τη φωτογραφία με το βραβείο Pulitzer.

Μόναχο, 1972
Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, ένας κομάντο της παλαιστινιακής στρατιωτικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισβάλλει στο Ολυμπιακό χωριό και κρατά 11 Ισραηλινούς αθλητές σε ομηρία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 200 φυλακισμένων Παλαιστινίων. Δύο Ισραηλινοί αθλητές θα εκτελεστούν. Το βράδυ, ένα δράμα εξελίσσεται στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου οι τρομοκράτες προσπαθούν να διαφύγουν με τους ομήρους για το Κάιρο. Με την επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας σκοτώνονται οι 9 Ισραηλινοί όμηροι, καθώς και τα 5 από τα 8 μέλη της οργάνωσης. Το σύνολο των θυμάτων ανεβαίνει στους 18. Στην φωτογραφία από το μπαλκόνι των διαμερισμάτων της ισραηλινής ομάδας, πιθανολογείται ότι είναι το νεαρότερο μέλος της οργάνωσης, ο Afif Ahmed Hamid, ο οποίος βρέθηκε αργότερα ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνιους.

Κύπρος, 1974
Ελληνοκύπριοι ενω συλλαμβάνονται από Τούρκους στρατιώτες μετά την εισβολή στην Κύπρο. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν ότι οι 5 αγνοούμενοι της φωτογραφίας - αν και αιχμάλωτοι πολέμου- δολοφονήθηκαν όλοι τους.




Βερολίνο 1989
Η πτώση του τείχους του Βερολίνου είναι πια γεγονός. Το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου γκρεμίζεται μετά από ζωή 28 ετών.






Σομαλία 1992
Μια Σομαλή μητέρα σηκώνει στα χέρια της το άψυχο σώμα του παιδιού της, το οποίο πέθανε από ασιτία.






Σουδάν 1993

Ένα υποσιτισμένο κοριτσάκι σέρνεται για να φτάσει σε κέντρο διανομής τροφής ενώ παρακολουθείται από ένα όρνεο το οποίο περιμένει το θάνατο της για να μπορέσει να ζήσει αυτό. Ο Kevin Carter κέρδισε το βραβείο Pulitzer για αυτή τη φωτογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 26 Μαρτίου 1993.

Μονρόβια 2003
Ένα παιδί περπατά πάνω σε έναν δρόμο γεμάτο από κάλυκες σφαιρών, που αφήνει πίσω του ο εμφύλιος στην Λιβερία. Η φωτογραφία ελήφθη από την Carolyn Cole και τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 2004.

9 σχόλια:

next_day είπε...

απλά τέλειες!!!
Ήθελα κι εγώ να τις αναρτήσω με τίτλο "Φωτογραφίες που σημάδεψαν την ανθρωπότητα"!!!
Με πρόλαβες αλλά δεν με πειράζει καθόλου!!!!!!
Φιλί γλυκό!

Dokimos είπε...

geia su next_day, anebase photografies ki esy k mh se noiazei!

Mixos είπε...

Καταπληκτικές φωτογραφίες που στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά μας υπενθυμίζουν τα όρια της παράλογης ανθρώπινης φύσης ...
Φτιάχνουμε - γκρεμίζουμε και πάλι από την αρχή...το ίδιο μοτίβο!
Μπράβο Dokimos ...

Skouliki είπε...

φοβερες φωτο και αναρτηση
και εχω αδυναμια στις ασπρομαυρες εικονες εγω
καλη βδομαδα

Dokimos είπε...

@Mixos: adelfe Mixo kalytera den tha mporousa na to grayw! dystyxws auto pou menei einai to paralogo ths ypothesis...

@Skouliki: xairomai pou sou aresan Skoulikion, to'xera egw oti pisw apo ta amartwla post krybetai enas romantismos :)
kali ebdomada k se sena

Clem Lumen είπε...

Pragmatikaaaa uperoxi anartisi!!!
Teleies fwtografies...
hm kai pu 3ereis, mporei mia mera na dhmosieuseis kai tis dikes mu dhmiourgies ;p
hahah (edw gelas :P)
Kalimeraa=]

Dokimos είπε...

xexe, free spirit auto na to paroume san apeilh????!!!! :pppppppp
asteieuomai asfalws... :)

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο post και ενδιαφέρον blog. Για την ιστορία, o Kevin Carter λίγο μετά την απονομή του Pulitzer, αυτοκτόνησε από τις τύψεις. Σε αυτόν αναφέρεται και το τραγούδι των Manic Street Preachers "Kevin Carter".
Ευχαριστώ

Dokimos είπε...

Anwnymos: euxaristoume gia ta kala su logia! k opws poly swsta anafereis, ontws o Carter autoktonhse ligo kairo meta th brabeush tu..

gia tous Oualous musikous gnwriza oti exoun politiko-koinwnikes anhsixies, to kommati auto den to thymamai omws :)