Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Το Τηνιακό και οι... μπύρες!

Από τον αναγνώστη Μίχο τον οποίο και ευχαριστούμε τα μάλα


Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€. Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας), γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι :


Όνομα

Πληρώνει

Εργασία

Εισόδημα

1

Αρτέμιος


ταμείο ανεργίας

5.000€

2

Βασίλειος


ταμείο ανεργίας

5.000€

3

Γεώργιος


ταμείο ανεργίας

5.000€

4

Δημήτριος


ταμείο ανεργίας

5.000€

5

Ευστάθιος

1€

Part time ταμίας

10..000€

6

Ζαφείρης

2€

Τεχνικός Η/Υ

15.000€

7

Ηρόδοτος

8€

Δημόσιος υπάλληλος

25.000€

8

Θεοφάνης

12€

Δικηγόρος

40.000€

9

Ιγνάτιος

22€

Γιατρός

70.000€

10

Κωνσταντίνος

55€

Επιχειρηματίας

200.000€


ΣΥΝΟΛΟ

100€Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με την συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους. Ο καφετζής ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20€ στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80€ για τις μπύρες σας αντί για 100€!».

Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απέκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχιζαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πως θα μοίραζαν την μείωση των 20€ μεταξύ των; Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ των. Δηλαδή ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!

Έτσι οι δέκα φίλοι μας ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:


Όνομα

Πλήρωνε

Πληρώνει

Διαφορά

% μείωσης


1

Αρτέμιος


2

Βασίλειος


3

Γεώργιος


4

Δημήτριος


5

Ευστάθιος

1€


1€

100%


6

Ζαφείρης

2€

1€

1€

50%


7

Ηρόδοτος

8€

5€

3€

38%


8

Θεοφάνης

12€

8€

4€

33%


9

Ιγνάτιος

22€

18€

4€

18%


10

Κωνσταντίνος

55€

48€

7€

13%ΣΥΝΟΛΑ

100€

80€
Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.

Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένα και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες…

- ''Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση'', είπε ο Ευστάθιος (5ος). ''Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!''

- ''Σωστά'', είπε ο Ζαφείρης (6ος). ''Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!''

- ''Αυτό είναι αλήθεια'', είπε ο Ηρόδοτος (7ος). ''Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!'' (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)

Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: ''Μισό λεπτό! Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!''

Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, τον περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητο στο πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας... Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!

Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32€... Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου... Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση. Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.

Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς ,συνάδελφοι, εργαζόμενοι ,άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων. Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά. Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση! Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».

Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!

Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!

Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!


Σημ: Αυτό το άρθρο, είναι παράφραση ενός ("Bar Stool Economics" ) που έγραψε ο David Kamerschen, Ph.D., Professor of Economics, University of Georgia

7 σχόλια:

stilitis είπε...

Η πλειοψηφία των δικηγόρων βγάζει πολύυυυυυυυυυυυυυυ λιγότερα.

mixos είπε...

Η πλειοψηφία των δικηγόρων ... βγάζει κάθε φορά αυτά ακριβώς που χρειάζεται, ώστε μέχρι τις μέρες μας να τους θεωρουμε μειοψηφία...

Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα φίλε μου Dokimos, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μεγάλη δόση αλήθειας ... που είναι και δίκαια στην τελική (πάντα υπό τα υπάρχοντα κυβερνητικά καθεστώτα ανά τω κόσμω..)

Cybergoulion είπε...

Περιμένω και το δεύτερο μέρος με ρεπορτάζ σχετικά με το τι μπύρες πίνανε!

Dokimos είπε...

@stilitis: kapoioi alloi pou xerw gnwrizoun na mas poun perissotera, xo xo!

@Mixos: egw mazi su file! sto Daskalo na ta peis, oxi se mena!! :) Pantws o dikhgoros prepei na plhrwne tis poikilies!!!

@Cybergoulion: tha se apogohteusw (k to xerw) alla i mpyro-poikilia sto Thniako den axizei kan anafora, oxi reportaz! oi gnwstes Amstel, Kaiser k loipa mpliax... :ppppp

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίο παράδειγμα!
4 στο ταμείο ανεργίας που σημαίνει 40% ανεργία.
1 σε part time που σημαίνει 10%
1 τεχνίτης που σημαίνει 10% χαμηλόμισθοι
1 δημόσιος υπάλληλος που σημαίνει 10% δημόσιοι υπάλληλοι στο όριο
1 μεγαλοδικηγόρος και ένας μεγαλογιατρός που σημαίνει 20% καλοπερασάκηδες
1 επιχειρηματίας που σημαίνει 10% πλούσιοι
Αρες μάρες κουκουνάρες
Ξέρεται καμία κοινωνία με τέτοιες αναλογίες? Για παρέα δεν λέω καλή είναι όμως η φορολογία ενός κράτους αφορά στο σύνολο του πληθυσμού και όχι στο «παρεάκι» του κάθε πονηρού ψευταρά γιατί η μεγάλος ψεύτης είναι αυτός που το έφτιαξε αυτό το παράδειγμα ή μεγάλος βλάκας!

Dokimos είπε...

xexe, xwse anwnyme, xwse na anayoun ta aimata!! Omws mh ginesai adikos me to paradeigma! Mporei h posostiaia analogia pou exeis ftiaxei gia kathe tomea na mhn antapokrinetai sthn pragmatikothta (an k nomizw sthn anergeia k tous plousious - ta akra dld - exei bash) alla na mhn xexname k to symboliko xarakthra tou paradeigmatos - ektos an o Amerikanos/agglosaxwnas kathigiths dra ek tu ponhrou k exyphretei skoteinous siwnistikous kyklous... ppppppppppppppp

stilitis είπε...

mixos δε σε πιάνω. Δηλαδή πιστεύεις ότι όλοι οι δικηγόροι βγάζουν όσα θέλουν; Δυστυχώς δε διαφέρουν από όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα σήμερα.

@ανώνυμος αν ξέρεις εσυ κοινωνίες με άλλες αναλογίες πες μας. Με χαρά θα διαβάσουμε και τα δικά σου στοιχεία. Μέχρι τότε εγώ δε μπορώ να καταλήξω στο ποιός είναι μεγάλος βλάκας ή ψεύτης.