Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και αργότερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μίας από τις φονικότερες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου, κύριος τρόπος μετάδοσης της οποίας είναι η σεξουαλική επαφή.




Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην επίσημη ιστοσελίδα τους, κάθε λεπτό της ημέρας, ένα παιδί ηλικίας κάτω των 15 χρονών μολύνεται από HIV. Το AIDS σκοτώνει κάθε μέρα 1.400 παιδιά και κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο. Εκατομμύρια παιδιά με HIV/AIDS πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία και παιδιατρικοί συνδυασμοί αντιρετροϊκών φαρμάκων που να μην κοστίζουν ακριβά. Τα 9 από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική. Τα μισά παιδιά απ' όσα έχουν μολυνθεί από τον ιό ποτέ δε συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ζωής τους...



Στη Δύση, η μετάδοση της ασθένειας από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί αποτελεσματικά, ενώ η αντιρετροϊκή θεραπεία προσφέρει σε ένα παιδί που έχει γεννηθεί με HIV μία ευκαιρία να φτάσει στην ενηλικίωση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος, ωστόσο η λοίμωξη παρουσιάζει αυξητική πορεία. Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης του Υπουργείου Υγείας, καταγράφουν σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού στη χώρα μας, όπου στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS. Ειδικότερα, το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών. Ενθαρρυντικό επίσης είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Και κάτι τελευταίο για αυτούς που υποστηρίζουν την διαφορετική πλευρά των πραγμάτων...



Και εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=eGXGf_6W6Qw

Δεν υπάρχουν σχόλια: