Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μπυροπαρουσίαση: Brodies Prime

Καλό μήνα σε όλους! Καιρό δεν έχουμε να μιλήσουμε για καμιά μπύρα εδώ μέσα? Ας δούμε μία αξιόλογη ετικέτα από το Νησί...

Στην πανέμορφη περιοχή του Lake District, στην αγγλική Cumbria, ιδρύθηκε το 2002 από τον Alex Brodie η ζυθοποιία Hawkshead. Στην αρχή στεγάστηκε σε ένα τροποποιημένο αχυρώνα του 17ου αιώνα, λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό απ’ όπου πήρε το όνομά της. Εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής όμως, μεταφέρθηκε το 2006 στις νεόκτιστες εγκαταστάσεις της στο Staveley, στις όχθες του ποταμού Kent
Η Hawkshead είναι επίσης μέλος της SIBA (Society of Independent Brewers) και υπερηφανεύεται ως ένα μικρό κομμάτι της ανανεωτικής κίνησης στο χώρο της μπύρας που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία.

Μία από τις ετικέτες της Hawkshead είναι η Brodies Prime, το όνομα της οποίας αναφέρεται φυσικά στον ιδρυτή της ζυθοποιίας. Ο Alex Brodie, ο οποίος έχει δουλέψει χρόνια ως ανταποκριτής σε πολλές χώρες, λατρεύει τη μπύρα και έχει ως μότο το ''Μπύρα από την καρδιά!'' (Beer from the heart). Η Brodies Prime είναι απόδειξη αυτής ακριβώς της φολοσοφίας, αφού μιλάμε για μία ωραιότατη και απολαυστική ετικέτα που κερδίζει τις εντυπώσεις χωρίς να είναι κάτι τρομερό ή εξεζητημένο!

Με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.9% ανα φιάλη και μαύρο χρώμα που συνοδεύεται από μπεζ, κρεμώδη αφρό, η μπύρα τούτη έχει κατά βάση χαρακτηριστικά stout, αλλά με ένα περίεργο τρόπο μου θυμίζει αρκετά brown ale. Ίσως να φταίει γι’ αυτό και το μείγμα από αγγλικές και αμερικάνικες ποικιλίες λυκίσκου που χρησιμοποιήθηκαν (Fuggles, Bramling Cross, Cascade). Όπως και να’ χει, δεν συμφωνώ με την κατηγοριοποιήσή της ως stout οπότε θα τη βαφτίσω απλά dark ale...

Το άρωμά της είναι αρκετά πλούσιο, με κυρίαρχη την καβουρδισμένη βύνη και τα μαύρα φρούτα. Γίνεται εντονότερο καθώς η μπύρα ζεσταίνεται. Γευστικά, η πολυπλοκότητα είναι αρκετά μεγαλύτερη καθώς εκτός από τα παραπάνω στοιχεία (ψημένα malts και φρούτα), εμφανίζεται σοκολάτα (ειδικά στο τελείωμα) και καφές. Μπορεί αυτά να είναι κύρια χαρακτηριστικά της οικογένειας stout αλλά τα μπαχάρια της μπύρας και η φρουτώδης-ζαχαρένια αίσθηση που εμφανίζει την ξεχωρίζουν. Γεμάτη, πλούσια γεύση. Μία πολύ καλή, ισορροπημένη ετικέτα, με αρκετά γεμάτο σώμα και μέτρια προς υψηλή ενανθράκωση. Καθόλου βαριά, ούτε απαιτητική, μου άφησε πολύ καλή εντύπωση!

Τσεκάρω λοιπόν νοητά όλα τα κουτάκια ευχαρίστησης και ελπίζω να την ξαναπετύχω κάπου σύντομα! Στην υγειά του Brodie – και τη δική σας!

8 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ωραίες μπύρες πίνετε εκεί πάνω στο Στύλο...
Δεν έχω δοκιμάσει τη συγκεκριμένη αλλά εμπιστεύομαι το μπυρογούστο σου :)
Και η ονομασία της ζυθοποιίας από τις καλύτερες που έχω ακούσει...

Mixos είπε...

Οι πρωτότυπες ονομασίες αγαπητή Dark Chef πολλών ζυθοποιιών-ετικετών ανά τω κόσμω αποτελούν κάλλιστα αφορμή για τη συγγραφή ολόκληρου βιβλίου που να ασχολείται μόνο με αυτό το θέμα...

Στο Νησί ειδικά η ευρηματικότητά τους είναι αποδεδειγμένη χρόνια τώρα και ο απλά ο δαιμόνιος Μπυροκυνηγός Δόκιμος... μας το επιβεβαιώνει συνεχώς με τις νέες του μπυρο-επαφές που φροντίζει να έχει συχνά-πυκνά σε μια χώρα που δεν στερείται καθόλου παράδοσης και κουλτούρας πάνω στην μπύρα. Κάθε άλλο μάλιστα ...
Ευχάριστο είναι πάντως φίλε Δόκιμε το ότι αυτή η μπύρα που δοκίμασες δεν έχει ξεκάθαρο χαρακτήρα. Τα στεγανά και οι ταμπέλες καλό είναι να "σπάζουν" κάποιες φορές προς όφελος της τέχνης του "ποιείν Ζύθον" ... και προς τέρψιν δική μας...

Dokimos είπε...

@Dark Chef: olo k kati axio logou briskoume, xexe! An krinw apo to oti eisai anoixth se nees geuseis, eimai sigouros oti tha su aresei :)

Gia ta onomata, opws swsta leei k o Mixos, mporoume aneta na grayoume biblia oloklhra..

@Mixos: akribws auto einai to kalo me tis mikres k nees zythopoiies, oti den fobountai na peiramatistoun. To apotelesma einai poly kales mpyres-ybridia pou exoun stoixeia apo diaforetika styl, opws h Brodies Prime

thalassaki είπε...

Eύγε Δόκιμε! Καλόπιοτη εύχομαι, πάντα εξαιρετικές οι αναφορές σου - με κάνουν να θέλω να δοκιμάσω κι ας μην είμαι ιδιαίτερα της μπύρας (εκτός από τη Γκίνες που ανήκει στη δική της κατηγορία). Πολύ καλό μήνα εύχομαι, όμορφα να περνάτε, καλό βράδυ από μένα.

Dokimos είπε...

Geia su thalassaki!

Anhkeis sthn kathgoria twn Guinness-o-fanatikwn, etsi?! Prosexe, epeidh ean katafereis k breis pouthena th mpyra pou parousiasa, tha xexaseis thn Irlandeza :)

thalassaki είπε...

Εντάξει Δόκιμε, θα την ψάξω τότε αφού το λες ;)

Chalice είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ετικέτα φίλτατε Δόκιμε. Και από τη φωτογραφία, μια χαρά με φαντάζομαι να την απολαμβάνω σ' ένα τραπεζάκι πάνω απ' το ποτάμι (βλέπω και θέση parking για το καγιάκ μάλιστα...)

Τώρα αυτό που λες για την ανάμιξη χαρακτηριστικών, μεταξύ stout και ale, συμφωνώ με το Μίχο πως καλό είναι να σπάνε καμιά φορά τα στεγανά μεταξύ ειδών, αν και τελευταία αυτό έχει τάσεις να γίνεται πολύ συχνά...

Dokimos είπε...

Chalice dipla sto potami den xerw an exoun trapezakia, alla an ftaseis me to kagiak tha kanoun pisteuw mia exairesh :)

Diaforetika, yparxei wraiotath sala sto eswteriko opou apolambaneis th mpyra su blepontas th diadikasia paragwghs..