Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Συνταγές από το Στύλο: χοιρινό σουβλάκι

Τί αποτελέσματα μπορεί να έχει μία τρελή πείνα συνδυασμένη με μπόλικη νοσταλγία για το φαγητό της πατρίδας; Θαυμαστά και πεντανόστιμα!

Σε πρόσφατη συνομιλία με το Δάσκαλο, η κουβέντα πήγε κάποια στιγμή στο φαγητό και συγκεκριμένα στο σουβλάκι. Στο άκουσμα της μαγικής λέξης, δεν ήθελα και πολύ για να ξεκινήσω τα γνωστά μου ''α ρε, να'χα τώρα μία περιποιημένη μερίδα καλαμάκια (sorry σε όσους θεσσαλονικείς διαβάζουν ) και τί στον κόσμο''! Αναλύσαμε λοιπόν αρκετές πλευρές του σημαντικότατου αυτού θέματος (π.χ. το γεγονός ότι έπεσαν κάπως οι τιμές λόγω κρίσης, τη μανία για γρήγορο κέρδος που κάνει τις περισσότερες σουβλακερί να αγοράζουν κατεψυγμένο γύρο, μέτριας ποιότητας κρέας, κτλ) και στο τέλος κάναμε και 5-6 ''ευχές'' (δλδ ρίξαμε λίγο βρισίδι) μπας και αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Την επομένη λοιπόν, αυτή η κουβέντα είχε σφηνωθεί σε μία γωνιά του μυαλού μου και δεν έφευγε με τίποτα - μέχρι τη στιγμή που επήλθε θεία φώτιση με τη μορφή φλασιάς: Ρε συ, αφού δεν μπορώ να βρω το ορίτζιναλ σουβλάκι, δεν φτιάχνω το δικό μου;


Σουβλάκιον με κρέας χοίρου και πιπεριές

- χοιρινό κρέας τεμαχισμένο σε μπουκιές (συνήθως λαιμό, πείτε στο χασάπη να σας κόψει 600-800 γρ.)
- 2 πιπεριές (1 κόκκινη και 1 πράσινη)
- μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- λεμόνι
- ξυλάκια για σουβλάκια

Η μεγάλη μαγκιά είναι να βάλετε το κρέας σε μία μαρινάδα (π.χ. με μπύρα, λάδι και λίγο ξύδι) για κανένα τετράωρο προτού ξεκινήσετε για να μαλακώσει και να γίνει πιο γευστικό. Στη δική μου περίπτωση ωστόσο, η ιδέα να φτιάξω σουβλάκι ήταν μία απόφαση της στιγμής οπότε δεν μπορούσα να περιμένω. Ανακάτεψα λοιπόν τα κομμάτια κρέατος με το λάδι, κατόπιν τα πέρασα στα ξυλάκια εναλλάξ με κομμάτια πιπεριάς, αλατοπιπέρωσα, έριξα τη ρίγανη και τα έβαλα στο φουρνί της μονής (επειδή ψησταριά με κάρβουνα δεν υπάρχει) στους 170-180º C. Τα τσέκαρα στο τέταρτο (ήταν σχεδόν έτοιμα από τη μία πλευρά) για να τα γυρίσω και από την άλλη και τα άφησα για ακόμη 5 λεπτά. Μόλις ψήθηκαν τα έβγαλα, έστιψα μπόλικο λεμόνι, τα έβαλα σ'ένα πιάτο με ρύζι (εσείς μπορείτε να φτιάξετε ότι συνοδευτικό θέλετε) και τα τσάκισα χωρίς λύπηση!

6 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Για το θέμα της ονομασίας, τρελή ατάκα που άκουσα τυχαία:
"Τον Αθανάσιο Διάκο τον σούβλισαν, δεν τον καλαμακώσανε!" :D
Μάλλον οι Θεσσαλονικείς τα λένε σωστά και οι Αθηναίοι ό,τι να 'ναι... ;)

Τώρα για τιμές - ποιότητα, η περίφημη Λιβαδειά στο κέντρο έχει πλέον καλαμάκια (ΟΚ, σουβλάκια) που δυστυχώς δεν τρώγονται...
Στα Εξάρχεια ο Κάβουρας και τα Άγραφα θα έλεγα πως είναι ικανοποιητικά (ποιότητα και τιμή) και για γύρο, το καλύτερο αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου είναι ο Ερωτόκριτος (δίπλα στη Λιβαδειά).
Για το Παγκράτι δεν ξέρω καθόλου, πάντως αυτό το Dafi's αν τύχει να το δω μπροστά μου, ύστερα από το κράξιμο που του ρίχνεις λέω να το προσπεράσω!

Και φυσικά, το καλύτερο είναι το σπιτικό! Καλό το μαρινάρισμα στη μπύρα (μια π.χ. smoked porter από αυτές που βρίσκεις στο Νησί δε θα ήταν φοβερή?!), ρίγανη και λεμόνι οπωσδήποτε!
Δόκιμε μια χαρά μαγκιά έκανες, αν και ποτέ μου δεν αμφέβαλλα ότι μπορείς! :)

Και κάτι για τους φαν του αγίου φαγητού σουβλακίου αλλά και της τεχνολογίας:
http://tipotastasovara.blogspot.com/2012/01/blog-post_3569.html

:)))

Clem Lumen είπε...

να περιμένω και καμια χορτοφαγική συνταγή;



:)

Dokimos είπε...

@Dark Chef: Asfalws k symfwnw gia ta kalamakia, h xrhsh tou orou einai kataxrhstikh kai apotelesma athinaikhs nostalgias k mono! :)
Sta Agrafa efaga palia, pas mal. Gia Erwtokrito den exw idea. Gia Dafi's, to antitheto prepei na kaneis gia na mas peis an allaxe tpt!
Apolaustiko to link sou, ws synithws!

@Free Spirit: Xaxa! Ti tha se kanw esena, mou les?! H alitheia einai oti dianyw soublakikh/mprizolikh diataraxh to teleutaio diasthma :)
Ta parakatw ta'xeis dei?

http://stilitis.blogspot.com/2009/02/blog-post_16.html

http://stilitis.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html

stilitis είπε...

Kalo einai vevaia, an diatheteis, na ta psiseis sth sxara kai oxi tapsi giati to poly lypos de tha afisei na kseropsithei arketa to kreas kai tha se ligwsei...
otan evrases to ryzi thelw na pistevw oti evales kai ligo skordo etsi gia to flavour!

Mera...

Dokimos είπε...

Welcome Daskale!
Mporei na mhn exw sxara alla to fourni ths monhs diathetei grill - opote ta brwmera liph efygan makria kata th diarkeia tou yhsimatos :)

Unknown είπε...


Your website is extremely helpful.
http://www.kuwait.prokr.net/
http://www.emirates.prokr.net/