Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

Το κυνήγι του χρήματος

Πολύ κόσμο βλέπω και ακούω καθημερινά με κατάθλιψη, μελαγχολία και τα λοιπά κατηφορικά αισθήματα… Δεν ξέρω αν αυτό είναι σημάδι των καιρών –που πιθανότατα είναι- αλλά πρέπει να κοπεί.
Αν υποθέσουμε ότι πάντα υπήρχαν ανεβασμένα ποσοστά καταθλιπτικών στις μετεφηβικές ηλικίες δηλαδή στις περιόδους των μεγάλων αποφάσεων, μια βόλτα έξω αρκεί για να πείσει τον καθένα για την επικρατούσα κατάσταση στους +/- 40. Μας πλάκωσε στα ξαφνικά η μανία της οικονομικής επιτυχίας στο Ελλάδα και τα έχουμε λίγο χάσει. Βάλε κιόλας ότι στην πατρίδα μας συνήθως αυτή είναι η ηλικία ‘’απεμπλοκής’’ από το πατρικό σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ορίστε φτάνουμε εύκολα στην ψυχολογική καταστροφή.

Συναγωνιστές ηρεμία. Η κατάσταση δεν είναι και η ευκολότερη αν έχεις σαν πρότυπο σου τον Ρίτσαρντ Μπράνσον ή τουλάχιστον πιστεύεις τα παραμύθια περί αυτοδημιούργητου… όλα γίνονται, αλλά… Το ζήτημα είναι να περνάμε εμείς καλά. Αν κάνεις κάτι που σιχαίνεσαι μόνο και μόνο γιατί νομίζεις ότι έτσι θα καταλήξεις ζάμπλουτος ξανασκέψου το. Γιατί θα πρέπει να το υποφέρεις μια ολόκληρη ζωή και αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις να θες τη συντόμευση της. Μαζοχισμός είναι και αυτό. Μόνο που εδώ η ηδονή πηγάζει από την ελπίδα της ‘’μεγάλης κονόμας’’. Χ.. ψηλά και αγνάντευε.

Και επανέρχομαι. Η μιζέρια της μέσης ηλικίας στη χώρα μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Τουλάχιστον οι αγγλοσάξονες είναι τίγκα στις πάμπ όπου ο καθένας κοινωνικοποιείται μπεκρουλιάζοντας και βγάζει και τα σώψυχα του. Εδώ η ‘’έξω διασκέδαση’’ αποσκοπεί αποκλειστικά στο νεανικό κοινό. Ας μην κρυβόμαστε, μεσήλικες μέσα σε μπαρ είναι σαν τη μύγα μεσ’το γάλα. Άσε που τους κοιτάζουν και όλοι οι υπόλοιποι με μισό μάτι του στυλ ‘’ρε τον πορνόγερο ήρθε να πάρει μάτι τις πιτσιρίκες’’ και για τις γυναίκες τα αντίστοιχα τα ξέρετε… Τα σκυλάδικα είναι άλλη ιστορία και δεν ενδείκνυνται για καθημερινό κραιπάλιασμα. Η κατάσταση βέβαια δείχνει να φτιάχνει όσο πιο δυτικοί γινόμαστε αλλά έχουμε αρκετό χρόνο ακόμα. Για ρωτήστε και τους εκτός Αθηνών…

Σχετικά που βρήκα στο google:
http://www.stress.gr/disorders/depression1.html
http://www.psyche.gr/depression.htm (διάγνωση και αντιμετώπιση)
http://www.medlook.net/category.asp?category=68 (ποικιλία μορφών)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Agie, ego de 8a mporousa na ta po kalytera. Nase kala na grafeis kai alla tetoia!

Dokimos είπε...

Eidika to thema agapi gia ti douleia-xrimata einai fovera katathliptiko!Opws swsta grafeis daskale, stin Ellada ta pitsirikia exoun perissoteres epiloges sti diaskedasi. Tha pw omws mia exairesi: Red Lion, mpyraria sto Pagrati me thamones 40+, meionotita ta mikra.

zouri1 είπε...

μπα,κανεις λαθος αν νομιζεις
οτι η διασκεδαση ή γενικοτερα η ζωη σταματαει σε καποια ηλικια.
Ο καθενας εχει τα δικα του γουστα.
Εγω ειχα ενα ¨"ονειρο"να γινω τερματοφυλακας.Και εγινα στα 40 μου,και εκατσα και εμαθα για αυτην την θεση>και οι συμπαικτες μου ειναι απο 22-29.
Alla sou leo auto to wv einai basano
eimai sthn 4 prospa8eia,sorry den ksanafino sxolio

stilitis είπε...

Για πάρτη σου ρε ζούρι θα τοβγαζα και το word verification αλλά αλλά έρχονται και σπαμάρουν και άκρη δε βγάζεις.