Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Συνταγές από το Στύλο: Γαλοπούλα με ρύζι

Η κουζίνα του στύλου αγαπάει το φαγητό -πολύ! Ο Δάσκαλος ασφαλώς και συμφωνεί μαζί μου, μάλιστα σε παλαιότερες συζητήσεις μας έχουμε χαρακτηρίσει το φαγητό ως μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής! Αφήστε που ο Κύριος δεν απαγορεύει και πολλά, με εξαίρεση τις περιόδους νηστείας (λέμε τώρα) και αυτοσυγκράτησης. Και μοσχαράκι δικαιούμαστε (δεν είμαστε Ινδουιστές), και χοιρινό (δεν είμαστε Μουσουλμάνοι), και απ' όλα (ΠΑΜΦΑΓΟΙ είμαστε)! Δε θα αναφερθώ σε θερμίδες και συναφή τεχνάσματα του Όξαποδω, τα οποία μοναδικό στόχο έχουν να αποτρέψουν τους πιστούς από την απόλαυση ενός περιποιημένου γεύματος...Το φαγητό είναι ευλογημένο λοιπόν και το ερώτημα που μένει είναι ''τί φαγητό θα φάμε?'' Μακριά από ορθόδοξα διαιτολόγια, τα οποία καταπιέζουν την ελεύθερη επιλογή με διαταγές όπως ''τάδε μέρα ψάρι'', θα σας πω πολύ απλά: το πιο νόστιμο φαγητό πρέπει να τρώμε! Και ορίστε ένα παράδειγμα!

Μετά από διάφορα πειράματα, ο Δόκιμος παρουσιάζει συνταγή εύκολη και κυρίως πεντανόστιμη. Όνομα (εν αναμονεί έγκρισης): galopoulo de Dokimos con rizo (δηλαδή γαλοπούλα με μανιτάρια, ντομάτα, κρεμμυδάκι και ρύζι). Προετοιμασία απλή: κόβετε κομματάκια φιλέτο γαλοπούλας, τα αλατοπιπερώνετε και τα σωτάρετε σε ελάχιστο λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια κόβετε σε κομματάκια δύο ντομάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια, κατά προτίμηση όχι τα κοινά λευκά της πίτσας αλλά τα μεγάλα με το πλατύ μαύρο καπέλο, τα οποία προσθέτετε στο τηγάνι. Έχετε φροντίσει να γυρίσετε τα κομμάτια γαλοπούλας προτού βάλετε και τα υπόλοιπα υλικά, κατόπιν ρίχνετε λίγη ρίγανη, λίγη πάπρικα, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά (για να καραμελώσουν καλύτερα, στη μονή βάζουμε και ελάχιστη κανέλα). Σε λίγο, θα υπάρχει μία αυτοσχέδια σάλτσα από όλα τα καλούδια που σιγοβράζουν στο τηγάνι, απλά σβήνετε τη φωτιά όταν δείτε ότι από νερουλή αρχίζει να γίνεται πιο πηκτή. Σερβίρετε με ρύζι (αν βαριέστε να φτιάχνετε, μπορείτε να συνοδέψετε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί) και, αν όλα πήγαν καλά, έχετε το παρακάτω αποτέλεσμα
Όλη η προετοιμασία δε διαρκεί περισσότερο από 45 λεπτά και μπορείτε να πιείτε μαζί και μία κατάλληλη βελγίδα (βλέπε προηγούμενο ποστ).

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

1 σχόλιο:

stilitis είπε...

Έδωσες ρέστα σήμερα τέκνο μου. Η κανέλα απαραίτητο συστατικό. Ολόκληρο το ξυλαράκι.
Εμείς στη Μονή ξέρουμε τι κάνουμε. Μου τάχει μάθει και μένα ο Δόκιμος όταν καμιά φορά την κάνω από το στύλο και επισκέπτομαι το μοναστήρι.