Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Ο Rambo γιατί δεν έχει γκόμενα???

Οι απανταχού οπαδοί της ανυπέρβλητης κινηματογραφικής μορφής που ακούει στο όνομα John -δεν-πεθαίνω-με-τίποτα- Rambo έχουν φέτος τη χαρά να απολαύσουν το ίνδαλμά τους σε μία ακόμη υπερ-παραγωγή με το λιτό τίτλο ‘Rambo’. Σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και καθαρίζει τους κακούς (μαζί με τα οχήματα, τα στρατόπεδά τους και ό,τι άλλο βρεθεί στο διάβα του) ο συνήθης ύποπτος Sylvester Stallone, ο οποίος θυμήθηκε τις παλιές δόξες και μετά τη συνέχεια του ‘Rocky’ έδωσε ξανά σάρκα και οστά στο χαρακτήρα του ‘Rambo’. Η νέα ταινία είναι η τέταρτη κατά σειρά και ακολουθεί τα ‘First Blood’(1982), ‘Rambo: First Blood II’(1985) και ‘Rambo III’(1988), τα οποία έχουν αγαπηθεί όσο λίγα από τον κόσμο – ειδικά στην Ελλάδα – και έχουν δημιουργήσει ‘μύθο’ γύρω από τον πρωταγωνιστή και τα κατορθώματά του. Παράδειγμα οι έκφραση που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα ‘Ποιός είσαι ρε, ο Ράμπο?’ για να δείξουμε ότι κάποιος είναι τσαμπουκάς ή έτοιμος για μάχη χωρίς να λογαριάζει τις συνθήκες.
Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που κανείς δεν σκέφτηκε να θίξει τόσα χρόνια. Καλές οι μάχες και τα ξεκοιλιάσματα, αλλά γιατί ο Ράμπο να μην έχει γκόμενα σε ΚΑΜΙΑ από τις ταινίες του? Είναι δυνατόν ο μεγαλύτερος πολεμιστής επί γης να μην έχει ταίρι? Έστω κάποιο αίσθημα? Τί καλύτερο έχουν δηλαδή οι υπόλοιποι ‘σκληροί’ του σινεμά, π.χ Chuck Norris ή Jean-Claude Van Damme, οι οποίοι κάθε φορά μαζί με το ξυλίκι που ρίχνουν έχουν και τα τυχερά τους? Και εξηγούμαστε για να μην παραξεγούμαστε..
Οι ταινίες δράσης δεν έχουν απαραίτητα ερωτικές σκηνές αλλά κάποιο όμορφο κοριτσάκι θα υπάρχει, είτε για να το φλερτάρει είτε για να το σώσει ο ‘σκληρός’ άνδρας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η απαγωγή ή ο θάνατος της κοπέλας του πρωταγωνιστή αποτελεί κινητήρια δύναμη για την πλοκή του έργου. Ο τύπος τα παίρνει στην κράνα, ‘φορτώνει’ και πάει και πλακώνει συμμορίες ολόκληρες, κάνοντας τα πάντα καλοκαιρινά! Στην περίπτωση του Ράμπο όμως, δεν υπάρχει μία κοπέλα για την πάρτη του, να τον ξεκουράσει μετά από τις ολοήμερες μάχες του! Πολεμώντας ανάμεσα στα πολιτικά συμφέροντα και τις μνήμες του Βιετνάμ, ο στρατιώτης Ράμπο παρουσιάζεται να μην έχει χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες. Τα ιδεώδη της τιμής και της δικαιοσύνης είναι αρκετά γι' αυτον, αφού παρά τις όποιες γυναικείες παρουσίες στις ταινίες του, δεν δείχνει σημάδια ούτε καν για καμάκι! Και ερωτώ γεμάτος απορία: ο Ράμπο δηλαδή στο πηγάδι κατούρησε? Γιατί ρε σεις δεν του δώσατε κι αυτού μία ομορφούλα να έχει να σκέφτεται? Και απαντώ: Να δεχτώ την προσπάθεια για τη δημιουργία της υπέρτατης ταινίας βίας ως επιχείρημα, αν και πάλι υπάρχουν παραδείγματα που το καταρρίπτουν, αφού πολλές ταινίες του είδους έχουν και γυναίκες στο background για τους ήρωες. Δηλαδή θα ήταν τόσο αταίριαστο να έχει και ο Ράμπο γκόμενα?! Ο Ρόκι όχι μόνο πηδ@ει (μέτρια μεν αλλά δεν έχει σημασία!) αλλά παντρεύεται κιόλας...Εκτός αν πια υπάρχει τόσο κόλλημα στο μυαλό του πρώην πεζοναύτη και η αποκτήνωσή του από τα βασανιστήρια και τους πολέμους τον έχει κάνει να βρίσκει ευχαρίστηση μονάχα αδειάζοντας τους γεμιστήρες από το αυτόματό του!
Α, ρε Ράμπο, παρθένος θα πας αγόρι μου...

4 σχόλια:

stilitis είπε...

Στο πρώτο δεν είχε εκείνη τη Βιετναμέζα την ιχνηλάτησα που στο τέλος σκοτώνεται και ο Σιλβέστρος τα παίρνει και δεν αφήνει κολυμπιθρόξυλο;
Πάντως η μούρη του στο τελευταίο είναι εντελώς σαφρακιασμένη. Αναβολικά + ρυτίδες = ...
Πώς θες να βρει γκόμενα μετά...;

Dokimos είπε...

Mpravo re Daskale, k tin eixa xexasei!Ontws ta pairnei otan pethainei.
Oso gia ta anavolika pou les, an nomizeis oti fainontai sto proswpo tou, kalytera na min deis to xeri tou ...

Cybergoulion είπε...

Ώστε έτσι εξηγείται η τόση τσατίλα! Η μούρη πάντως δεν είναι από τα αναβολικά, αν προσέξετε έχει και τρίχες στις παλάμες.

Dokimos είπε...

Yponoeis kati gia to trismegisto eidwlo tis tv??! ;-)