Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Το ''μυστήριο'' του Stonehenge

Και τί δεν έχουμε ακούσει για το μυστηριώδες Stonehenge, το διάσημο προιστορικό μνημείο που βρίσκεται στη νότια Αγγλία... Εξωγήινο κατασκεύασμα, τόπος συνάθροισης μαγισσών και πάει λέγοντας. Ως Δόκιμος, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ανέκαθεν με γοήτευαν οι 'ρομαντικές' προσεγγίσεις του θέματος, που συνδέουν το μνημείο με τους θρύλους του βασιλιά Αρθούρου. Συγκεκριμένα, ο μάγος Μέρλιν μετέφερε το Stonehenge στην τωρινή του τοποθεσία από την Ιρλανδία, όπου το είχαν κατασκευάσει γίγαντες που έφεραν τις πελώριες πέτρες από μία μακρινή χώρα, πιθανότατα την Αφρική. Εδώ ωστόσο τελειώνει ο ρομαντισμός του θέματος -και ο δικός μου- και ξεκινούν τα ορθολογικά ερωτήματα. Ποιός κατασκεύασε το μνημείο, πότε περίπου, πώς και γιατί; Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει πανω-κατω την ηλικία (μεταξύ 3.000-2.600 π.Χ.) και τους λόγους κατασκευής, οι οποίοι πρέπει να είναι θρησκευτικοί (ταφικό μνημείο ή χώρος λατρείας). Για τα υπόλοιπα ωστόσο, όλα παρέμεναν ανοιχτά...Ώσπου πρόσφατες ανακαλύψεις από αρχαιολόγους δίνουν κάποιες σχετικότερες απαντήσεις. Ανασκαφές στις γύρω περιοχές αποκάλυψαν ένα τεράστιο χωριό και άλλες σχετικές πληροφορίες, στο βίντεο που ακολουθεί:


Ωραία λοιπόν, μάθαμε και ποιοί πιθανότατα έχτισαν το Stonehenge (αν και είμαι βέβαιος ότι ο συμπαθής βιβλιο-ντελάλης Λιακόπουλος θα υποστηρίξει σύντομα σε νέο βιβλίο του ότι το μνημείο όχι απλά είναι ελληνικό κατασκεύασμα, αλλά φτιαγμένο από τους Ελ και έχει και μαιάνδρους κάπου κρυμμένους!), ο τρόπος όμως παραμένει άγνωστος. Γερανοί τότε δεν υπήρχαν και η τεχνική της ράμπας κύλισης που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για τα μεγάλα βάρη στις πυραμίδες της Αιγύπτου δεν έχει εφαρμογή εδώ. Πώς λοιπόν κατόρθωσαν οι άνθρωποι να τοποθετήσουν κάθετα και να στηρίξουν αυτές τις πέτρες βάρους...τόνων; Δείτε και το δεύτερο βίντεο και θαυμάστε το ανθρώπινο μυαλό! Πραγματικά απίστευτο!



Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

1 σχόλιο:

stilitis είπε...

Μπράβο. Έπρεπε να χουμε ανεβάσει κάτι σχετικά με το Στοουνχετζ εδώ και καιρό. Έχω ακούσει τη θεωρία οτι πάνω στους βράχους υπάρχουν σχέδια πλοίων με μυκηναϊκή τεχνοτροπία. Από λιακοβελόπουλους ξέρεις...