Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες -> 100% επιτυχία

Λοιπόν επειδή και εγώ ως σχετικά νέος στον κόσμο της μαγειρικής την έπαθα αρκετές φορές πριν μάθω κάποια στοιχειώδη θα δώσω τα φώτα μου στους πιο φρέσκους.
Πολλές φορές ψάχνοντας συνταγές στο ίντερνετ και σε βιβλία σχετικά η αοριστία και το ''φλου'' των περιγραφών με έκαψε. Πώς είναι δυνατόν να ξέρεις για πόσο χρόνο και σε πόσους βαθμούς θα μείνει το φαγητό στο φούρνο όταν σου λέει ''σε μέτρια φωτιά''; Αυτό και πολλά άλλα μα δίδαξαν οτι δε φας άψητα ή εντελώς καμμένα δεεεεε θα μάθεις.
Έχω λοιπόν να προτείνω μια συνταγή για τους αρχάριους που ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ θα εντυπωσιάσει ΧΩΡΙΣ ρίσκα. ''Φαγητό της μαμάς'' που αρέσει σε όλους και δε μπλέκεσαι με κρέμες γάλακτος -παραφορεμένο και παχυντικό- μανιτάρια, τρούφες και άλλα πειραματικά.
Λοιπόν τα υλικά τα έχουμε. Περιγράφω γεύμα για δύο -με σκοπό ξέρετε εσείς;)-.
Δυο πόδια κοτόπουλου (γοφός και μπούτι) που θα τα βρείτε σε συσκευασίες σε κάθε σουπερμάρκετ,5-6 μέτριες πατάτες, 2-3 λεμόνια, δυο κουταλιές της σούπας λάδι, ίδια ποσότητα νερό, αλάτι-πιπέρι. Αυτά.

Σε ένα ταψάκι -οποιουδήποτε σχήματος- ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Μετά βάζουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες αφού τις καθαρίσουμε και τις τεμαχίσουμε σε οτι σχήματα θέλουμε -και μπορούμε-. Αλατο-πιπερώνουμε το κοτόπ. και λιγότερο τις πατάτες και ύστερα στύβουμε από πάνω τα λεμόνια με προσοχή μην πέσουν κουκούτσια. Έτοιμοι.
Κόβουμε λίγο αλουμινόχαρτο και το βάζουμε να σκεπάσει το ταψί για να μην αρπάξει το κοτόπουλο και το βάζουμε όπως είναι στο φούρνο στη μεσαία σχάρα. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στο -προσοχή εδώ- πάνω-κάτω. Αυτό είναι το σχηματάκι που έχει το τετράγωνο με δύο ίσιες γραμμές. Μία πάνω μία κάτω. Όσους φούρνους έχω δοκιμάσει εγώ αυτό έχουν. Το ξεχνάμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Για να δούμε αν έγινε: Τρυπάμε με ένα πηρούνι το κοτόπουλο. Αν βυθίζεται άνετα μέχρι τον πάτο έγινε. Ωστόσο τσεκάρετε και το κρέας στο μπούτι. Συνήθως ψήνεται τελευταίο. Είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο οτι οι πατάτες την ώρα που θα έχει γίνει το κρέας θα είναι λουκούμι. Ωστόσο τσεκάρετε τες και αυτές αν είναι μαλακές με ένα πηρούνι.
Σερβίρετε με ότι σαλάτα θέλετε. Για ποτό ο πολλής ο κόσμος λέει λευκό κρασί. Βάλτε κόκκινο.
Επιτυχία δεν εύχομαι γιατί είναι εγγυημένη.

Εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τη μάνα μου και το πνευματικό μου τέκνο -αλλά μαγειρικό πατέρα- που με τις συμβουλές τους κατάφερα να αυξήσω το ποσοστό των ''φαγώσιμων παρασκευών'' μου:ρ

6 σχόλια:

Dokimos είπε...

All-time classic Daskale...Euxaristi ekplixi to lemoni, nomiza oti to kreas tha evgaine sfixto ean evaza prin, giauto panta prosthetw sto telos.
Leipei i photo omws...ti na ypothesoume??! ;))

stilitis είπε...

Να υποθέσετε οτι δε χρειάζεται γιατί όλοι το έχουμε φάει και ξαναφάει.
Για το λεμόνι: για δυο μπούτια κοτόπουλου μιλάμε, πόσο να σφίξουν; Το πίνει κιόλας και είναι ωραίο. Εκτός αν είναι από εκείνα τα εντελώς αλανιάρικα κοτόπουλα -δεν πωλούνται δυστυχώς σε σουπερμάρκετ- που το κρέας τους είναι τόσο γυμνασμένο που είναι σχεδόν σαν τσίχλα. Δε μασιέται.

Kostis είπε...

Άριστη συνταγή. Απλά κι ωραία!
Τρώω κοτόπουλο στ'όνομα σας...!
Να στε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Tha protino na valeis kai merikes skelides skordo anamesa stis patates, 3 nomizo einai ok. Dinei pio oraia gefsi kai mirodia kai moiazei perissotero me "fagito mamas":P Vale kai ligo perissotero ladaki. Miam miam!

Ανώνυμος είπε...

eleos |!eleos! akoma den exw vrei ton idaniko tselemente kai tsampa tosa lefta!thelw enan pou na leei gia arxarioys kai na einai gi aftoys!ap to pws na vraseis nero mexri patata!oti kserw to xw mathei apo filoys.Akoma kai i mana mou mou ti dinei m afto to "e tha to deis me to mati!'! Twra ftiaxnw ti syntagi sas..to alouminoxarto tha nai to mystiko... Eleni

Dokimos είπε...

Eleni dystyxws oi pio empeiroi den katalabainoun tin agwnia tu arxariou epeidi pernoun kapoia pragmata ws dedomena.. ante perimenoume na mas peis to apotelesma!