Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Βιρμανία, Μάιος 2008: όπου φτωχός κι η μοίρα του...

Μιλούσα χθές με δύο γνωστούς μου από την Ταυλάνδη και δεν είχαν ακούσει καν για τον κυκλώνα που χτύπησε τη γειτονική τους Βιρμανία πρίν 2 μέρες... Όταν τους εξήγησα τί και πώς, οι νεκροί υπολογίζονταν στις 15,000 και έκπληκτοι, λες και δε με πίστευαν, ρωτούσαν συνέχεια μήπως είχα κάνει λάθος με τα μηδενικά... Σήμερα, ήρθαν και με βρήκαν, χωρίς να πιστεύουν στα μάτια τους τις εικόνες που αντίκρυσαν στις ειδήσεις και τις φωτογραφίες στο ίντερνετ... Το χάος και ο θρήνος συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές της Βιρμανίας, μίας από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει τρομακτικά γρήγορα. Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει σχεδόν 23,000 νεκρούς, πάνω από 40,000 αγνοούμενους (οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτιμάται ότι είναι νεκροί) και 1,000,000 άστεγους! Αναλυτές υποστηρίζουν πως υπάρχουν φόβοι οι νεκροί να ξεπεράσουν τις 50,000... Πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν από τις αρρώστιες και την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής, που πιθανότατα θα ανεβάσουν τους παραπάνω αριθμούς σε μεγαλύτερα επίπεδα.
Στην εικόνα άνωθεν (για περισσότερα τσεκάρετε http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/7387331.stm) μπορείτε να δείτε από δορυφόρο το μέγεθος της καταστροφής. Στην πάνω εικόνα βλέπετε την περιοχή στις 15 Απριλίου ενω η κάτω φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 5 Μαίου, με εμφανή τα σημάδια του κυκλώνα. Ειδικά η περιοχή του δέλτα του ποταμού Irrawaddy στα αριστερά της εικόνας έχει πλημμυρίσει τελείως. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια, με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας να μην επιτρέπει την άμεση παροχή βοήθειας, απαγορεύοντας το άνοιγμα των συνόρων! Θυμήθηκα λοιπόν με όλα αυτά τη δικιά μας παροιμία ''όπου φτωχός κι η μοίρα του''. Νομίζω θα συμφωνήσετε ότι δυστυχώς ταιριάζει γάντι στην περίσταση... Η Βιρμανία, πρώην αποικία της Αγγλίας, απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948, αλλά η σταθερότητα δεν κατέστη εφικτή, καθώς το 1962 η εξουσία με πραξικόπημα περιήλθε στο στρατό, κατάσταση που ισχύει μέχρι και σήμερα. Χώρα μεγάλης έκτασης (676,578 τετρ.χιλ., για σύγκριση θυμίζω ότι η Γαλλία έχει έκταση 674,843 τ.χ.) και πληθυσμού (55,390,000), με πολλές διαφορετικές εθνότητες και αντιθέσεις που έχουν επηρεάσει την εξέλιξή της στη σύγχρονη ιστορία της, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από πουθενά και μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες στον κόσμο, η Βιρμανία δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο οργανωμένο κράτος. Μία από τις αιτίες φυσικά είναι και το μιλιταριστικό καθεστώς που υπάρχει, το οποίο ακόμα και αυτές τις ώρες που η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, παίζει το βιολί του... Βασικός γνώμονας ωστόσο είναι η φτώχεια, η οποία δεν μπορεί να δώσει καμία ελπίδα. Οι απλοί άνθρωποι - οι οποίοι ως συνήθως την πληρώνουν - είναι αιωνίως εκτεθειμένοι σε κάθε λογής φυσικές καταστροφές, ειδικά στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι τυφώνες, οι σεισμοί και παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ συχνότερα από οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη. Τί μπορεί να κάνει κάποιος για να προφυλαχθεί? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Είναι δυνατόν να αφήσει το κοπάδι /χωράφι /καλύβι / σπίτι του και να σηκωθεί να φύγει? Με τί καρδιά? Και ακόμα και να το αποφασίσει, με τί χρήματα? Άκουγα κάποιον που έλεγε να μεταναστεύσουν οι πληθυσμοί της περιοχής... Και να πάνε πού? Σε άλλα κράτη? Μιλάμε για εκατομύρια κόσμου! Μόνο η θάλασσα μένει... Να αναφερθώ τέλος και σε ακόμα 2 σημεία. Πρώτον, τη βοήθεια που προσφέρουν πολλά κράτη, και μιλάω κυρίως για τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πολλά χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια, να δούμε πόσα θα φτάσουν μέχρι τη μακρινή Ασία και αν θα καταφέρουν να διανεμηθούν σωστά... Δεύτερον, τις ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα της Γης, που κάθε χρόνο γίνονται και πιο αισθητές. Απ΄ότι άκουσα, ο κυκλώνας που έπληξε τη Βιρμανία ανήκει σε μία αλυσίδα φαινομένων που σε βάθος χρόνου θα μεταμορφώσουν την περιοχή. Νομίζω ότι σε καμιά δεκαριά χρόνια θα δούμε πολλά πράγματα που μόνο στις ταινίες βλέπαμε...

Για περαιτέρω ενημέρωση και περισσότερες εικόνες δείτε:
http://edition.cnn.com/WORLD/
http://www.reuters.com/article/topNews/idUSBKK1919620080507
http://www.msnbc.msn.com/id/24497236/

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

3 σχόλια:

stilitis είπε...

Αντίστοιχη κατάσταση με το τσουνάμι στα Πουκέ. Στέλναμε εμείς και οι άλλοι ανεπτυγμένοι εκτατομμύρια ευρώ σε μετρητά και είδος και οι εκεί υπεύθυνοι απαγόρευαν την άμεση διάθεση γιατί ''εκείνοι ήξεραν καλύτερα''. Τέτοια καλοσύνη οι στρατιωτικοί ηγέτες.
Πάντως ρε παιδί μου σε κάτι τέτοιες φάσεις αντιλαμβάνεσαι οτι η τεχνολογία και γενικά η ανθρώπινη πρόοδος έχει πολύ δρόμο ακόμα για να αισθανθούν όλοι οι κάτοικοι της γης ασφαλείς απέναντι στη φύση.
Μιλάμε για 50.000 νεκρούς! Για ανθρώπους με οικογένεια, δουλειά, φίλους, χόμπυ, χαρές και λύπες. Όμοιους με μας!

Cybergoulion είπε...

Οι αμερικάνοι που είναι να τους απελευθερώσουν κι αυτούς; Α, ξέχασα, είναι μακρυά και ακρίβηνε και το πετρέλαιο...

Πέρα από την πλάκα όμως, είδαμε και τι έγινε στα οργανωμένα κράτη με τον τυφώνα Κατρίνα π.χ.

Dokimos είπε...

@Stilitis: Daskale tetoies stigmes einai pou syneiditopoioume poso sxetika einai kapoia pragmata sti zwi mas..ekei pethainoun oi anthrwpoi san tis myges k allou asxolountai me kokkina foremata k istories gia t'aloga..

@Cybergoulion: Auto xanapesto!Pantws diavaza oti yparxoun skeyeis apo pleuras Amerikis na 'epivalloun' tin paroxi voitheias sti Birmania me alla mesa.. Tha exei poly endiaferon na doume ean kati tetoio mporei na ginei