Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Thin Lizzy - Breaking the Jail of Conformity...

Οι Thin Lizzy είναι από εκείνα τα συγκροτήματα που όλοι γουστάρουμε να ακούμε, παρά το γεγονός ότι ο ήχος τους σήμερα έχει θαφτεί (με εξαίρεση μάλλον τα 'Boys Are Back In Town' και 'Whiskey in the Jar' που βρίσκουμε ακόμα σε κάτι συλλογές best of). Και να μην το έχετε, όλοι φαντάζομαι θα έχετε ακούσει κάποια κομμάτια από το φανταστικό Jailbreak (1976) που κυκλοφόρησε το συγκρότημα από την Ιρλανδία, και έχουμε σήμερα την τιμή να φιλοξενούμε στο Στύλο.

Οι Thin Lizzy (ναι, το όνομα σημαίνει 'αδύνατη/λιγνή Λίζα'!) σχηματίζονται στο Δουβλίνο το 1969 από 4 παλικάρια, με εξέχουσα φυσιογνωμία φυσικά τον αξεπέραστο Phil Lynott, αλλά θα πάρουν την τελική τους μορφή το 1971, οπότε και κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Με κάποιες αλλαγές στο σχήμα (πέρασε και ο ''πολύς'' Gary Moore για ένα σύντομο χρονικό διάστημα) και χωρίς μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους, οι Thin Lizzy ψάχνουν για το break through και ταυτόχρονα ψάχνονται... Μέχρι το 1976, οπότε και γίνεται το μεγάλο βήμα για την έξοδο από τη ''φυλακή'' των συνηθισμένων: δηλαδή το Jailbreak! Ένας από τους διασημότερους δίσκους στη ροκ ιστορία, για τον οποίο κάποιοι ειδικοί ακόμα έχουν διαφωνία αν είναι hard rock ή heavy metal... τα γνωστά!

Το άλμπουμ θεωρείται - και όχι άδικα, αφού είναι από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις - το πιο δυνατό και συμπαγές του συγκροτήματος. Παράλληλα, αποτελεί απόδειξη ότι οι Thin Lizzy ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν δύο lead κιθάρες, κάτι που θα γίνει αργότερα και σήμα κατατεθέν τους, απογειώνοντας ταυτόχρονα τον ήχο και την απόλαυση του θεατή. Από τα 9 κομμάτια ξεχωρίζουν τα 'Jailbreak', 'Boys Are Back In Town', 'Cowboy Song' και 'Emerald', ενω αξίζουν μνείας τα 'Warriors' και 'Romeo And The Lonely Girl'. Οι Brian Downey (ντραμς), Scott Gorham (κιθάρες), Brian Robertson (κιθάρες) και ο αείμνηστος Phil Lynott (μπάσο, φωνητικά) μας χαρίζουν φοβερές στιγμές! Ένας συνδυασμός δύναμης και μελωδίας, το Jailbreak αποτελεί γνήσιο απόγονο της γενιάς του και δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο! Οι Lizzy προετοίμασαν το δρόμο για τις δισκάρες που ακολούθησαν και περιττό να πούμε, έχουν επηρεάσει από Iron Maiden μέχρι The Darkness. Ούτε αποτελεί έκπληξη που οι Metallica διασκεύασαν το 'Whiskey in the Jar' στο διπλό δίσκο τους Garage, Inc. (1998), κάνοντάς το όνομα Thin Lizzy γνωστό και στους νεότερους.

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

2 σχόλια:

Ξένια είπε...

Προσκυνώ...

Dokimos είπε...

Eulavika...