Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συγχωνεύτηκαν τελικά Aegean και Ολυμπιακή!

Αν και το βλέπαμε το πράγμα να πηγαίνει προς τα εκεί εδώ και καιρό, είναι κρίμα που χάθηκε αυτή η όμορφη αντιπαλότητα ελληνικού χρώματος που υπήρχε στους αιθέρες... Αντιγράφω από το news 24/7 (για να μην κουράζομαι).

''Σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα των αερομεταφορών, η ΟLYMPIC AIR και η AEGEAN, οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η συγχώνευση ώστε η νέα εταιρεία που θα προκύψει να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εταιρείες ΟLYMPIC HANDLING και ΟLYMPIC ENGINEERING θα είναι θυγατρικές του νέου σχήματος.

Η νέα εταιρεία θα χρησιμοποιεί τον πρώτο καιρό το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής και στη συνέχεια θα προστεθούν και το όνομα και το σήμα της AEGEAN. Η συμφωνία θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι αρμόδια λόγω του μεγέθους και των όρων της. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καθορισθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα για την ολοκλήρωσή της. Η υλοποίηση της συμφωνίας θα προχωρήσει μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν και θα λήξει η περίοδος ενός έτους από την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς η MIG έχει δεσμευτεί στο ελληνικό κράτος ότι για έναν χρόνο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγή.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αερομεταφορών κατέγραψε ζημιές ύψους 3,5 δισ. δολάρια το 2009. Για το 2010 προβλέπονται ζημιές ύψους 2,5 δισ. δολάρια. Η συγχώνευση θα επιτρέψει στις δύο εταιρείες να αντέξουν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Oι 2 μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αθροιστικά το 33% της συνολικής ελληνικής αεροπορικής αγοράς εσωτερικού και εξωτερικού σε επιβάτες και 25% του αντίστοιχου τζίρου.

Ανταγωνιστική παγκοσμίως

Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών. Οι δύο εταιρίες θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης τόνισε ότι τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο''.

- Είδατε ο Αντρίκος? Εκτός από φωτογένεια, έχει υπομονή και ξέρει τί κάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: