Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Εσείς αγαπάτε το μπέικον?

To μπέικον είναι ίσως το πιο γνωστό μέρος του ζώου γρουν (γουρούνι) και είναι ιδιαίτερα αγαπητό ως φαγητό σε εκατομμύρια ανθρώπους. Διακρίνεται σε φρέσκο (παστώνεται με μπόλικο αλάτι είτε καπνίζεται με φυσικό τρόπο για μέρες ή μήνες) και μαγειρεμένο μπέικον (βράζεται προτού συσκευασθεί). Υπάρχει επίσης μία διάκριση με βάση το μέρος του χοιρινού κρέατος από το οποίο προέρχεται το μπέικον, όπως για παράδειγμα το λεγόμενο streaky μπέικον το οποίο παίρνουμε από την κοιλιά και έχει περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο μπέικον.


Ιστορικά, το μπέικον απαντάται σε πάμπολλες αναφορές εντός και εκτός Ευρώπης από πολύ παλιά, ενω μέχρι και σήμερα υπάρχουν μέρη όπου το μπέικον χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα αντί λαδιού ή βουτύρου - το γνωστό λαρδί. Γλωσσολογικά, το OED  αναφέρει ότι ο πιο κοντινός συγγενής της λέξης μπέικον είναι το μεσαιωνικό bacon της γαλλικής γλώσσας. Αν είχε τότε την ίδια γεύση με αυτή που έχει τώρα, θα σας γελάσω! Φιλοσοφικά πάντως, σας λέω με πάσα σιγουριά ότι η μόνη σχέση του μπέικον με τις υψηλές νοητικές διεργασίες του ανθρώπινου νου είναι αυτή :o)

Το μπέικον δεν είναι απλά ένα ακόμη φαγητό. Στις μέρες μας έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για bacon mania! Οι περισσότεροι το βάζουμε σε σάντουιτς, σε πίτσες ή μπέργκερς, σε ομελέτες ή το τρώμε σκέτο με το πρωινό μας, αλλά τί θα λέγατε αν δοκιμάζατε μπέικον με σοκολάτα ή βάζατε στη σαλάτα σας αλάτι-μπέικον? Είναι μόνο δύο από τους πολλούς συνδυασμούς για τους μανιώδεις με τη γεύση του μπέικον - και όπως πολλοί θα γνωρίζετε, η ανθυγιεινή αυτή λατρεία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ περί το 1990... Σήμερα, αυτή η μανία με το μπέικον που ''πάει με όλα'' (όπως η Κοκα Κολα) έχει εξαπλωθεί κυρίως σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, ενω υπάρχουν σεφ οι οποίοι με κάθε σοβαρότητα αφιερώνουν ιδιαίτερες δημιουργίες σε αυτή την τάση. Τα αληθινά ''διαμάντια'' της κουζίνας του μπέικον ωστόσο προέρχονται από τους αρχάριους αλλά τα μάλα ενθουσιώδεις, καθημερινούς ανθρώπους...


Λες και δεν του έφτανε το μπριζολίνι ανάμεσα στα τυρολιωμένα τοστ, το παλικάρι έβαλε και 400 γρ. μπέικον να ομορφύνει η εικόνα...


Ένα σάντουιτς που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ανθρώπινη αδυναμία μας μπροστά στα πάθη μας - και ένα βήμα πιο κοντά στο bypass! Αυτή η δημιουργία είναι η λύση για όσους το ''πολύ μπέικον'' δεν είναι ποτέ αρκετό...


Ο ύμνος στην τελειότητα του μπέικον έχει μορφή και όνομα: bacon explosion! Αμερικανικής καταγωγής, αυτό το χοιρινό ρολό είναι τίγκα στο μπέικον και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει επίσης μία κρούστα μπέικον αλλειμένη με σάλτσα bbq! Δεν έχω λόγια.

Αυτά για σήμερα. Δεν έχει επίλογο. Πάω να φάω βλήτα. Εσείς πάλι, θυμηθείτε αυτή την καταπληκτική μπύρα, ότι πιο κοντινό υπάρχει στο μπέικον σε υγρή μορφή - thnx Dark Chef που μου τη θύμησες!  

6 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ξέρεις τι μου ήρθε στο μυαλό αγαπητέ Δόκιμε βλέποντας τη μπεϊκονοσοκολάτα και το αλάτι με μπέικον? Το υγρό μπέικον, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή (σε μας τουλάχιστον :D) Schlenkerla, έτσι την ονόμασαν κάποιοι που την δοκίμασαν πρώτη φορά. Τουλάχιστον, αυτή αν μη τι άλλο, έχει και 0 λιπαρά :)
Χμμ, τώρα μου ήρθε επίσης στο μυαλό και ένα ρητό που λέει: Είμαστε ότι τρώμε… :)))

Καλή σου / μας όρεξη λοιπόν !

thalassaki είπε...

Ξεροψημένο μπέικον πάνω σε αφράτο άσπρο ψωμί χωρίς τίποτε άλλο..
Και δεν πολυσυμπαθώ το κρέας να φανταστείς. Τι καλά που δεν είμαστε μωαμεθανοί δηλαδή :)
Δόκιμε, θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι η κάθε σου παρουσίαση εδώ ξεχωρίζει - ειδικά αυτές που αναφέρονται σε μπύρες και φαγητά είναι όλα τα λεφτά.
Καλό σαββατοκύριακο, όμορφα να περνάς, πολλούς χαιρετισμούς

Dokimos είπε...

@Dark Chef: S' euxaristw pou mu thimises th Schlenkerla, to post den tha htan oloklhrwmeno diaforetika :)

To rhto poly swsto, alla nomizw prepei na spame ton kanona ths laikhs sofias kamia fora - panta makria apo thn yperbolh omws!

@thalassaki: Gia mh filos tu kreatos, mia xara mas ta les thalassaki! Epishs, xereis posous Mwamethanous gnwrizw pou trwne BLT mprosta mu? Allo, megalo thema ki auto.. Mhpws omws einai h terastia dynamh pou krybei to bacon???! :)

Kalo s/k euxomai!

Clem Lumen είπε...

Ειδα μπεικον επομενως δε θα τη διαβασω την αναρτηση, το σιχαινομαι:P
Περασα να πω ενα γεια
εχουμε καιρο να τα πουμε:)

Φιλια!

Dokimos είπε...

Geia su kai xara su Free Spirit, ki as mh su aresei to bacon! Opws exei fanatikous filous, etsi exei k exthrous ;)

Kalh dynamh me ola!!

Chalice είπε...

Εγώ για επιδόρπιο θα προτιμήσω μια άλλη μπυρίτσα... Mikkeller Beer Geek Bacon! :)