Πέρασε και η 25η φέτος χωρίς τους παραδοσιακούς λαϊκισμούς(είναι τόσα χρόνια τώρα) στα ΜΜΕ και τα μαλλιοτραβήγματα στις παρελάσεις. Τράβηξε την προσοχή η ήττα στο ποδόσφαιρο και πήρε τη θέση τους στα πρωτοσέλιδα. Εύκολα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι στις συνειδήσεις αυτών που κατατάσσουν τις ειδήσεις, ένα αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο έχει το ίδιο και μεγαλύτερο βάρος από όλα όσα μας παρουσιάζουν κάθε μέρα ως σημαντικά, αφού μπορεί άνετα να πάρει τη θέση τους ή και να τα υπερκεράσει.
Ο αγώνας Ελλάδα-Τουρκία ΔΕΝ είχε ξεχωριστή σημασία. Τουλάχιστον χθές. Εκτός του οτι μιλάμε για μπάλα, ας σκεφτούμε οτι δεν είμαστε σε τίποτα πρόθυρα πολέμου με τους Τούρκους συν και το οτι Ελληνικές ομάδες συναντώνται με Τουρκικές συχνά πυκνά κάθε χρόνο.
Το μέγκα αγόρασε τον αγώνα ακριβά και λόγω τις σχετικής αδιαφορίας του κόσμου το προμόταρε κατάλληλα. Το πόσο όμως ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ μετά τη λήξη είναι για γέλια. Ούτε σκάνδαλα, ούτε ξύλο και φασαρίες, ούτε σεξ. Μόνο ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα περάσανε στη δεύτερη θέση για την Κυριακή 25-3.
Είναι τραγικό να αντιλαμβάνεσαι οτι, αν όχι το σύνολο, η μεγάλη πλειοψηφία των εφημεριδοκαναλιών βρίσκει ως πιο αποδοτικές, ειδήσεις επιπέδου ποδοσφαίρου.
Πίσω βέβαια από το ποδόσφαιρο κρύβονται τα γνωστά συστατικά κάθε ειδησεογράφου στην χώρα μας. Ιδεολογικά άκρα, βία και γενικά και κάθε είδους ένστικτα. Αφιλτράριστα και ωμά και άσε τον κοσμάκι που παρακολουθεί να βγάλει την άκρη. Εμείς τις διαφημίσεις μας της τσιμπίσαμε. Πάντως είναι περίεργο πως ένα κίνημα σαν τον πατριωτισμό που παρατηρείται σε πρώιμα στάδια εθνογενέσεων καθώς και σε κράτη με απολυταρχικά καθεστώτα σνεχίζει να συγκινεί τόσο πλατιές μάζες στη χώρα αν και δεν τον υιοθετούν.
Ισως η ευαίσθητη θέση της χώρας, πολλά ίσως που δεν έχουν επιτρέψει την υποχώρηση της εθνοκεντρικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, που αποτελεί φιλελεύθερη δημοκρατία τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια.
1 σχόλιο:
Xwma i Ethniki pantws..
Δημοσίευση σχολίου