Σάββατο, 21 Απριλίου 2007

Ολυμπιακοί εργάτες

Τελικά το σύστημα μπορεί να αλλάζει αλλά τα ίδια και χειρότερα (πολύ χειρότερα για την ακρίβεια) μπορούν να συμβούν όταν απουσιάζει η υγιής οικονομική ανάπτυξη και η ανθρωπιά πάνω από όλα.
Υγιής οικονομική ανάπτυξη θεωρώ οτι βρίσκεται εκεί όπου η όποια πρόοδος στα οικονομικά μεγέθη συντελείται με την εκούσια συμμετοχή των πολιτών. Εκούσια όμως δεν μπορεί να είναι εκεί που οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων είναι με μια λέξη άθλιες αλλά κυρίως δεν είναι εκεί που δεν έχει καμία αξία η εξίσωση περισσότερη δουλειά = περισσότερα λεφτά.
Ιδίως στην Κίνα του κράτους-δυνάστη δε νομίζω αυτοί οι εργάτες να είχαν το ''δικαίωμα'' να διεκδικήσουν περισσότερα από αυτά που θα πάρουν βρέξει-χιονίσει. Για να είμαστε ειλικρινείς η Κίνα και να ήθελε δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δώσει παραπάνω. Και όμως ζήτησε να οργανώσει πολυδάπανους Αγώνες και προέβαλλε εντυπωσιακά στάδια-μακέτες. Για τους κρατικούς αξιωματούχους που θα είχαν υπολογίσει το κόστος φαίνεται, οτι τα ελάχιστα κρίθηκαν αρκετά για τους πολίτες-εργάτες της χώρας τους.

Κάτω δεξιά μπανεράκι για μια κίνηση που γίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή τους Ολυμπιακούς στην Κίνα.

1 σχόλιο:

Dokimos είπε...

koita na deis! Re daskale ta idia diavazoume?Poli xali, mou fainetai tha pethanei polis kosmakis mexri na peratwthoun ta erga!H Kina opws k na to kanoume einai oikonomika poli dynati.Alla ta entos tou oikou tis distixws den ta koitaei k poli...