Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Jethro Tull - Singing by the fire

Οι Jethro Tull είναι από τα συγκροτήματα που δεν σε κερδίζουν με την πρώτη, αυτό πρέπει να το παραδεχτώ, τουλάχιστον όσον αφορά τους οπαδούς ενός σκληρότερου ήχου. Ακόμη κι αν διαφωνώ, το σημερινό διαμαντάκι της δισκοπαρουσίασης μας δικαιολογεί μία κάποια επιφυλακτικότητα από πλευράς ''άθεων'' ή άμαθων. Να πούμε ωστόσο δυο λόγια και ίσως πολλοί στο τέλος να αλλάξουν γνώμη. Το ροκ άλλωστε πάνω απ' όλα είναι συναίσθημα και πάντρεμα στοιχείων, μην ξεχνιόμαστε.

Το συγκεκριμένο δισκάκι των Jethro Tull ονομάζεται 'Songs from the Wood' και πρωτοκυκλοφορεί το 1977. Η μπάντα έχει ήδη υποστεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο στα μέλη της αλλά και στον ήχο της. Ο ''πρωτομάστορας'' Ian Anderson, εν αντιθέσει με το punk ρεύμα που κυριαρχεί στα Βρετανικά νησιά εκείνη την εποχή, βγάζει ένα άλμπουμ με καθαρά folk ήχο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Στην ηλεκτρική κιθάρα ο Martin Barre 'κόβει και ράβει' ανάλογα με τις περιστάσεις και κάπως έτσι οι Tull δημιουργούν μία από τις επιτομές της δισκογραφίας τους καθώς και του ροκ σύμπαντος γενικότερα. 11 συνθέσεις, με διασημότερους εκπροσώπους το ομώνυμο 'Songs from the Wood', 'Pibroch (Cap in hand)' και το 'Whistler', οι οποίες προσθέτουν μία βουκολική νότα στον ήδη ιδιαίτερο ήχο του συγκροτήματος. Μαντολίνα, ακουστικές κιθάρες, φλάουτο, εικόνες από την εξοχή, λίγη μυθολογία, λίγη μπύρα και το αποτέλεσμα? Τραγούδια από τα δάση, που -σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του τραγουδιού- μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα... Η μαγική, μεσαιωνική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί είχε εμφανιστεί νωρίτερα και στο ευρύτερα γνωστό 'Minstrel in the Gallery' (1975) αλλά βρίσκει την πλήρη έκφρασή της στο 'Songs from the Wood'.

Το άλμπουμ αυτό συνήθως παραγκωνίζεται από το 'Aqualung' (1971) ή το 'Heavy Horses' (1978) στις προτιμήσεις των οπαδών, αν και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα όσον αφορά τις συνθέσεις και τις μελωδίες. Κι αυτό επειδή είναι κάτι τόσο διαφορετικό που κάθε σύγκριση με άλλους Tull δίσκους καταλήγει άτυπη. Αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες στιγμές της μπάντας και ένα τέλειο μείγμα folk-rock, που δημιουργεί η μοναδικότητα των Jethro Tull. Για μυημένους και όχι μόνο: για ακροατές με φαντασία!

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

4 σχόλια:

Corfuplanet είπε...

Τα Σέβη μου, Mister! =)

stilitis είπε...

Dokime αστα, λίγο το κρύο, λίγο ο παγωμένος ζύθος, το άρπαξα το κρυολόγημα.
Οι Jethro έχω την αίσθηση οτι μας ταιριάζουν και ως μπλογκ...

Dokimos είπε...

Blogarismene, kalws orises sti stili mas!Se xairetizw mousika!

Daskale, nomizw oti telika oi kakouxies tou exwterikou se erixan nock-out!Meine sto stylo na anaktiseis tis dynameis sou!K se perimenw akmaio k dynato syntoma!

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....