Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Ταξίδι στο χρόνο


Εντάξει όπως πολλοί, είχε και ο Άγιος ψωνιστεί κατά τη διάρκεια των παιδικών-εφηβικών (εντάξει και μερικών πανεπιστημιακών) ετών με τα ‘’ταξίδια στο χρόνο’’.

Το όνειρο να δεις μάχες, φιλοσόφους και πάσης φύσεως γεγονότα του παρελθόντος από κοντά είναι αρκετό να σε συνεπάρει. Προσωπικά θα μου αρκούσε η παρατήρηση του τρόπου ζωής αλλά … Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το μέλλον. Οι Τζέτστοουνς είναι ότι πιο διασκεδαστικά περιγραφικό έχει καταγραφεί σε κόμικ για τις προσδοκίες μας από το μέλλον.
Στην καθημερινότητα μας όμως αρκεί να κοιτάξει κανείς δίπλα για να δει ότι αυτό το κάπως ‘’παιδικό’’ όνειρο έχει τεράστια επίδραση.
Τα μέντιουμ εκτός από το τι ΘΑ γίνει ‘’μπορούν’’ να καλέσουν και το φάντασμα της προ-προ-προγιαγιάς σου, οι υπνωτιστές θα σε πάνε χίλια χρόνια πίσω τότε που ήσουν ιππότης στο Κάμελοτ…
Αυτό είναι το μεταφυσικό εμπόριο αυτή είναι η δουλειά του θα πει κανείς. Σίγουρα. Ταξίδια στο χρόνο και ο,τιδήποτε παραφυσικό βλ εξωγήινους, φαντάσματα και σια, αυτοί το προσφέρουν.

Η δίψα του κόσμου όμως να προβλέψει τα μελλούμενα και να ταξιδέψει στο παρελθόν ξεπερνά το δικό τους χώρο και αλλιώς διατυπωμένη υπάρχει σχεδόν παντού.
Διοίκηση επιχειρήσεων, πολιτική, με λίγα λόγια κάθε δραστηριότητα επιδιώκει να ανακαλύψει φόρμες πάνω στις οποίες κινείται ο χρόνος-τα γεγονότα.
Ικανότερο στέλεχος είναι αυτό που θα έχει άποψη για το που οφείλονται οι πτωτικές πωλήσεις του παρελθόντος και τι πρέπει να κάνει για να πετύχει η επιχείρηση στο μέλλον. Αντίστοιχα, τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα από βιβλία πολιτικής επιστήμης που αφορούν κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην αρχαιότητα…
Όλα αυτά αποτυπώνονται άριστα στη φιλοσοφική διαμάχη περί κυκλικής ή ευθύγραμμης κίνησης του χρόνου.
Θυμάμαι πριν κάμποσο καιρό είχα ακούσει έναν αστρονόμο που έλεγε ότι ταξίδια στο μέλλον ίσως-εάν-εφόσον μπορούν να γίνουν, ταξίδια στο παρελθόν ποτέ!

Τελοσπάντων, η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη του ανθρώπου να δει και να κατανοήσει πράγματα που συνέβησαν ή θα συμβούν πέρα από τα 70-90 χρόνια ζωής του έχει σημαδέψει αυτόν τον κόσμο.

2 σχόλια:

Dokimos είπε...

Ean pantws ginotan kapote na paw pisw sto xrono, poli tha ithela na dw k kamia synaulia apo autes pou den prolava...xereis esy Daskale!To mellon den me apasxolei k toso, tha xasoume kathe endiaferon meta!

stilitis είπε...

Γερασμένοι λίγο αλλά και τώρα το καλοκαίρι που θαρθουν τους προλαβαίνεις;)