Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Πρακτικοί ιστορικοί

Αυτοί στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν τους ιστορικούς.
Φιλόλογοι, μαθηματικοί, δικηγόροι, φυσικοί, γιατροί, ελαιοχρωματιστές και οτιδήποτε κατέχει ο καθένας - με χόμπι (βίτσιο σε κάποιες περιπτώσεις) την ενασχόληση με την ιστορία. Κακό δεν είναι. Απλά είναι άσχετοι με την επιστήμη της ιστορίας.
Στη συνείδηση της μάζας απουσιάζει η επιστήμη της ιστορίας. Αγνοείται το γεγονός οτι διδάσκεται ως ξεχωριστός κλάδος στα πανεπιστήμια. Ακόμα και στην χώρα μας.
Κατά τα μμε όλοι μπορούν να δηλώνουν ιστορικοί - ερευνητές(sic). Το φαινόμενο Καργάκος είναι το κυρίαρχο. Στους ειδικευμένους ιστορικούς δεν πέφτει λόγος. Λιακόπουλοι-βελόπουλοι και σία σώζουν κάθε μέρα την ιστορία του έθνους. Η εκκλησία από κοντά.
Τελευταία βέβαια με την ευκαιρία του νέου βιβλίου ιστορίας έπεσαν οι μάσκες αλλά ακόμα πρέπει να γίνει δουλειά. Γιατί το σχολικά βιβλία πάντα ήταν έδαφος των πανεπιστημιακών. Πίστεψαν ίσως οτι με όλο αυτό τον φιλελευθερισμό που επικρατεί -ελέω ΕΕ- είχε φτάσει η εποχή να γραφεί κάτι πιο κοντά στην πραγματικότητα με παράλληλη προσπάθεια να γίνουν πιο ήπιες οι σκληροπυρινικές ''ιστορικές'' εκφράσεις. Ίσως το παράκαναν και με τη φιλειρηνικότητα τους βέβαια αλλά η αντίδραση ήταν αυτή που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Πλάκωσαν οι χομπίστες ''ερευνητές'' και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ώσπου διατυπώθηκε και οι κοινή αποδοχή οτι ''αυτές είναι νεοταξικές ιδέες που θέλουν να επιβάλλουν στο λαό τα πανεπιστήμια'' και καταλάβαμε. Παπάδες και λαϊκιστές όλων των ιδεολογικών προελεύσεων ενωμένοι κατά των σιωνιστών... Μεσαιωνικές καταστάσεις για γέλια και για κλάματα.
Οι ''γνώστες'' αποφάνθηκαν: το κρυφό σχολειό υπήρξε και όλα τα χρωστάμε στην εκκλησία. Σκίστε τα διπλώματα σας τώρα. Φιλο-αμερικάνοι!

Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να στηρίζουμε ως ειδήμονες ημιμαθείς.
Από μια μικρή εμπειρία που έχω στην επιστήμη της ιστορίας θυμάμαι οτι το κυριότερο πράγμα που διδάσκεται κανείς είναι η μεθοδολογία του ιστορικού. Την ιστορική αλήθεια μπορεί να την μελετήσει ο καθένας ανατρέχοντας στις πηγές. Ο μη καταρτισμένος όμως δε θα μπορέσει να τη διακρίνει.
Και εγώ ξέρω όταν με πιάνει ο λαιμός να φτιάχνω κάτι φυτικά κοκταίηλ που κάνουν δουλειά. Δε περιμένω όμως να με καλέσει κανείς να δώσω διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της φαρυγγίτιδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: