Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

''Έφυγε'' ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το Έβερεστ

Πρωτοδιάβασα για την κατάκτηση του Έβερεστ σε παιδική ηλικία αλλά μέχρι τώρα θυμάμαι πόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε προξενήσει! Ακόμα και σήμερα, το να καταφέρει ο άνθρωπος να σκαρφαλώσει 8.848μ. φαντάζει εκπληκτικό! Πόσο μάλλον το 1953, όταν οι γνώσεις μας για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου ήταν σαφώς λιγότερες και οι ορειβάτες δεν είχαν στη διάθεσή τους τον τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό που υπάρχει στις μέρες μας! Ο πρώτος άνθρωπος που τα κατάφερε ήταν ο Νεοζηλανδός Edmund Hillary, μαζί με το Νεπαλέζο Tenzing Norgay.
Ο Hillary ήταν τότε 33 ετών και μέλος της 9ης Βρετανικής αποστολής στο Έβερεστ. Αργότερα οργάνωσε και άλλες αποστολές στο Νότιο Πόλο και τα Ιμαλάια και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στο να προσφέρει βοήθεια στους Sherpa, τους Νεπαλέζους που ζουν στη σκιά του Έβερεστ. Έφυγε σήμερα από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 88 ετών. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί τελευταία, καθώς είχε προσβληθεί από πνευμονία. O Hillary ήταν ο γνωστότερος Νεοζηλανδός παγκοσμίως και ο μοναδικός εν ζωή, το πρόσωπο του οποίου αποτυπώθηκε σε χαρτονόμισμα της χώρας του!!

Το όρος Έβερεστ είναι μία από τις πάνω από 30 κορυφές άνω των 7.300μ. στην οροσειρά των Ιμαλαίων, που βρίσκεται στα σύνορα Νεπάλ και Θιβέτ (μάλιστα, η λέξη Ιμαλάια είναι σανσκριτικής προέλευσης και σημαίνει ''κατοικία χιονιού'', τί πρωτότυπο θα μου πείτε..). Το 'Εβερεστ θεωρείται μία από τις δυσκολότερες ορειβατικές αποστολές παγκοσμίως, με πάνω από 200 -επίσημα καταγεγραμμένους- θανάτους. Παρ΄όλα αυτά, ο αριθμός των επιτυχών αναβάσεων ξεπερνά τις 3.600!

Επάνω: αεροφωτογραφία του Έβερεστ από το Νότο
Αριστερά: φωτογραφία του T. Norgay από τον E. Hillary, 29/5/1953
Δεξιά: πρόσφατη φωτογραφία του E. Hillary

Δεν υπάρχουν σχόλια: