Με αφορμή αυτό το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα -ή λειτούργημα-.
Εγώ αυτό που έχω παρατήρηση τελευταία είναι η τρομερή εξάπλωση της ''δημοσιογραφίας των φημών''.
Η διασταύρωση-επιβεβαίωση των ειδήσεων τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Πόσο συχνά ακούμε τις φράσεις ''ίσως έχουμε εξελίξεις...'', ''σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν...'', ''είναι πολύ πιθανό...'' και γενικά αόριστες εκφράσεις τις οποίες ακολουθούν συνταρακτικές αποκαλύψεις. Ποίος όμως ο λόγος να αποκαλύπτεις κάτι όταν δεν είσαι σίγουρος ούτε εσύ ο ίδιος οτι είναι αλήθεια; Διασταύρωση και επιβεβαίωση είναι εκτός μόδας.
Εξάλλου η ταμπλόιντ ενημέρωση στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα. Ελάχιστες εφημερίδες δεν έχουν υιοθετήσει σύστημα των φανταχτερών εξώφυλλων. Και με την τηλεόραση το ίδιο συμβαίνει. Πριν την έναρξη των κεντρικών δελτίων, ο εκάστοτε παρουσιαστής σε ένα βίντεο ανακοινώνει τους τίτλους των ειδήσεων άλλοτε με τρεμάμενη φωνή και άλλοτε φωνάζοντας λες και...
Ο εντυπωσιασμός πουλάει. Σύμφωνοι. Ο κόσμος όμως, όπως έχουν δείξει όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις εντυπωσιάζεται μεν δεν επηρεάζεται δε. Από την άλλη πλευρά όταν κάτι το κάνουν όλοι, αυτός που θα πρωτοτυπήσει θα πετύχει.
Ας ελπίσουμε οτι είναι ο καιρός κάποιος να πρωτοτυπήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου