Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008

Α ρε Σαρκοζί...


Με αυτά που κάνει ο Γάλλος από τότε που εκλέχτηκε έχουν καταφέρει να κερδίσει ακραίους χαρακτηρισμούς. Ή ηγέτης νεοφασίστας -άρτοι, θεάματα κτλ- ή πρότυπο σύγχρονου προέδρου-σταρ.
Ο Σαρκοζί εκλέχτηκε με τη σημαία του νέου-φιλελευθερισμού. Ένα κίνημα φρέσκο στο χώρο της ηπειρωτικής Ευρώπης που η επιτυχία του στους Αγγλο-σάξονες έχει ασκήσει επιρροή σε νέους ανθρώπους (τους λόγους δεν αναλύω τώρα).
Κάτι τέτοιο έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Άσχετοι και σχετικοί, εκμεταλλεύονται πιασάρικες ιδέες άλλοτε μόνο για να εκλεγούν άλλοτε-στην καλύτερη- και για να τις εφαρμόσουν.
Οι κινήσεις του Γάλλου έδειξαν οτι είναι φιλικός σε φιλελεύθερες κάποιες ιδέες αλλά για τις υπόλοιπες ακόμα περιμένουμε. Φυσικά το να εμφανίζεσαι εχθρικός με μειονότητες μόνο φιλελευθερισμό δε δείχνει...
Αυτό που κατάφερε αναμφισβήτητα είναι να στιγματίσει το συγκεκριμένο χώρο. Οι νεο-φιλελεύθεροι σύμφωνα με την επικρατούσα προπαγάνδα λοιπόν είναι νεο-γιάπηδες που τη βρίσκουν με τον έκλυτο βίο, με ένα φασίζον υπάβαθρο όσον αφορά τα εθνικά θέματα.
Αν εξαιρέσουμε από τα παραπάνω το γιάπικο στυλ -κάπως πρέπει να εξηγηθεί η έφεση σε οικονομικά θέματα- όλα τα υπόλοιπα αποτελούν την κλασική συνταγή του λαϊκισμού.
Το έκαναν σοσιαλιστές, κομμουνιστές και συντηρητικοί. Συντηρητικοί τελευταίοι γιατί όσο πιο καινούργια ιδέα τόσο πιο πιασάρικη. Ο Καρατζαφέρης είναι ξεχωριστή περίπτωση...
Να μην ξεχνάμε και δικό μας σοσιαλιστή ηγέτη που από κάποιο σημείο και μετά το έριξε στις πορνοστάρ...

2 σχόλια:

Γιάννης Χ. είπε...

Σαρκοζί μεν, Κάρλα Μπρούνι δε...λες να αλλάξει πολιτική μετά από μία σεξουαλική ανανέωση ή θα γ@μησει τους Γάλλους περισσότερο?

stilitis είπε...

Μπα, παραέχει πέσει η δημοτικότητα του για το δεύτερο. Μάλλον κανα επίδομα θα ανακαλύψει τώρα.