Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Μπυρο-παρουσίαση: Orval

Αρχικά πρέπει να ομολογήσω ότι σκόπευα να γευτώ τη δεσποινίδα που βλέπετε στα αριστερά τελευταία από όλες όσες κουβάλησα από το Χριστουγεννιέτικο ταξίδι ιεραποστολής! Το ζήτησε όμως ο Δάσκαλος πρίν μέρες και δε μπορώ να του χαλάσω χατήρι, έναν τον έχω και του έχω κι αδυναμία! Έτσι λοιπόν θα γράψω λίγα για την Orval σήμερα, της οποίας τη δοκιμή μόλις τελείωσα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτές οι μεταμεσονύχτιες ώρες είναι ότι καλύτερο για μπυροποσία, είμαι σίγουρος ότι οι αδερφοί Greeks for Beer θα συμφωνούσαν με το παραπάνω!

Βελγική μπύρα σε μπουκαλάκι 'Λεμονάδα Έψα'? Και όμως, καλά βλέπετε! Η Orval, μία από τις επτά επίσημα αναγνωρισμένες τραπιστικές ζυθοποιίες παγκοσμίως (για περισσότερα, τσεκάρετε: www.orval.be), έχει αποφασίσει τη διάθεση της μοναδικής της (!) μπύρας σε αυτή την πρωτότυπη φιάλη. Η ιδέα πραγματικά είναι πολύ έξυπνη, αφού κινεί το τόσο το ενδιαφέρον όσο και την περιέργεια του καταναλωτή για το περιεχόμενο. Σε συνδυασμό λοιπόν με τις πολύ καλές κριτικές που είχα διαβάσει, φαντάζεστε την ικανοποίησή μου όταν κατάφέρα να τη βρω μετά από αναζήτηση διαρκείας! Σκόπευα μάλιστα να τη φυλάξω για καμιά ειδική περίπτωση, ώστε να μείνω με τις καλύτερες εντυπώσεις! Ευτυχώς που δεν το έκανα...

Για να μη γίνομαι μηδενιστής, η Orval δεν είναι κακή μπύρα, κάθε άλλο. Συγκεντρώνει άριστες κριτικές και πολύ υψηλές βαθμολογίες. Απλά δεν είναι του γούστου μου ή έχω συνηθίσει να πίνω άλλου τύπου βελγίδες, πάρτε το όπως θέλετε. Πρόκειται για μία βελγική ale, με περιεκτικότητα αλκοόλ 6.2%. Το χρώμα της, όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε, είναι βαθύ σκούρο χρυσό, και δημιουργεί αφρό που διατηρείται αρκετά. Έχει αρώματα καραμέλας-κανέλας, ενώ γίνεται αισθητή στη μύτη και μία φρεσκάδα από τη ζύμωση του ποτού. Μέχρι εδώ όλα καλά...Όσον αφορά τη γεύση της τώρα, όπου εστιάζονται και οι ''δόκιμες'' παρατηρήσεις μου, καθώς αλλιώς την περίμενα κι αλλιώς μου βγήκε, είναι νερουλή και κάπως ξινή! Είναι που να μην ήταν, τί να κάνουμε! Έχει στοιχεία σοκολάτας και συνδυάζει μαγιά με κάτι ψιλοπικάντικο που θυμίζει μπαχαρικά, αλλά όλα εξαφανίζονται πίσω από μία ξινίλα μόλις κλείσεις το στόμα σου! Και μία ξηρότατη επίγευση στο τέλος, έτσι για να δέσει το γλυκό! Τι να πω, δεν πιστεύω να ήταν χαλασμένη, απλά μάλλον δεν μπορώ να συμφιλιώσω τον ουρανίσκο μου με την Orval! Αν την ξαναβρώ πάντως, θα κάνω και μία δεύτερη δοκιμή μήπως την έχω αδικήσει. Συγνώμη Δάσκαλε, αλλά μάλλον το μπουκαλάκι είχε παρενέργειες λεμονίτας στη μπύρα!!!

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος.

6 σχόλια:

stilitis είπε...

Χαχαχααχχα ωραίος!
Ρε συ τέκνο μου για να πεις εσύ κακή κουβέντα για μπύρα, που έχεις πιει οτι μοναστηριακό κυκλοφορεί, θα ήταν χάλια... Το περιεχόμενο του ποτηριού είναι το σύνολο του μπουκαλιού; Γιατί έτσι όπως το κόβω το μπουκαλάκι δε πρέπει να χωρά πάνω από 300 χγ.

Dokimos είπε...

Oh yeah, kala fantastikes!Den ti sympathisa k poly tin Orval, gia na min pw tpt allo...
To mpoukalaki fainetai mikrotero logw tis terastias monastiriakis potiras, alla xwraei 330ml, opws k oi ypoloipes.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως πρέπει να την ξαναδοκιμάσεις. Το καλύτερο σημείο της Orval βέβαια είναι η μυρωδιά της, αλλά και η γεύση της δεν είναι και του πεταματού. Πηγαίνει περισσότερο προς triple μπύρα και γι αυτό ίσως ξενίζει ως μοναστηριακή.
Τελικά ο τίτλος trappiste που έχουν κάποιες μοναστηριακές ζυθοποϊίες, δεν είναι και πιστοποιητικό τελειότητος. Περί ορέξεως μάλιστα...

Dokimos είπε...

Niko tekno mou poly swsti i paratirisi sou!Oi titloi kamia fora den einai k antiproswpeutikoi tis poiothtas..meta mpainei k to gousto mesa, asta...pantws exw dokimasei triple pou den xinizoun oso i Orval, ekei omws perimeneis k mia xinila opws k naxei. Katevasa mia Chimay triple meta tin Orval pantws na xanalthw sta sygkala mou!

Manoliscus είπε...

Χαίρομαι που διαβάζω την συγκεκριμένη κριτική. Έτυχε να δοκιμάσω την Orval την Κυριακή των νηστειών και η εντύπωση που απεκόμισα ήταν χείριστη.

Κατεβάζοντας για λίγο το επίπεδο του σεπτού σας στύλου έχω να σημειώσω πρόκειται για την φραπελιά των ζύθων.

Dokimos είπε...

Agaphte Manoliscus kalytera des to san mia empeiria! H Orval einai sigoura mia mpyra pou den einai gia ola ta gousta. endeiktika se parapempw edw: http://www.all4beer.com/a4b/index.php?option=com_fireboard&Itemid=48&func=view&id=1598&catid=54

ps: Frapelia ths mpyras, xaxa! Foberh ataka! elpizw na mhn se xinise yperbolika h Orval k na synexiseis tis dokimes :)